Yleistietovisa #45

1. Millä soittimella on yleensä vain kolme kieltä?

Correct! Wrong!

Balalaikka on Venäjältä peräisin oleva kielisoitin. Sen kaikukoppa on kolmionmuotoinen ja siinä on yleensä 3 kieltä.

2. Chihuahua on paitsi koirarotu myös aavikko. Minkä kahden maan rajalla se sijaitsee?

Correct! Wrong!

Chihuahuan aavikko on aavikko Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla. Yhdysvalloissa tämä aavikko sijaitsee laaksoissa ja altaissa Pecos-joelta länteen ja Meksikossa Chihuahuasta suurimman osan ja Coahuilan pohjoisosan.

3. Horiatiki tulee Kreikasta. Mikä/mitä se on?

Correct! Wrong!

Kreikkalainen salaatti eli horiatiki, lausutaan ”horjatiki”, puhekielessä myös fetasalaatti, on kreikkalaisesta keittiöstä peräisin oleva salaattiruokalaji. Se sisältää perinteisesti tuoretta kypsää tomaattia, kurkkua, puna- tai keltasipulia, oliiveja sekä fetajuustoa ja usein myös paprikaa.

4. Guanciale tulee Italiasta. Onko sekin ruokaa vai jotain muuta, mitä?

Correct! Wrong!

Guanciale on perinteisesti savustamaton italialainen, pekonia muistuttava suolattu liha, joka valmistetaan sian poskesta. Porsaan poski maustetaan suolalla, pippurilla ja muilla mausteilla, ja sitä kypsytetään kolmen kuukauden ajan.

5. Missä sijaitsee Rahjan satama?

Correct! Wrong!

Kalajoen satama on Kalajoen Rahjassa sijaitseva tavarasatama. Se tunnetaan myös Rahjan satamana. Satama-alueen ja sille kuuluvat rakennukset omistaa Kalajoen kaupungin omistama Kalajoen Satama Oy, joka on vuokrannut ne satamatoimintaa harjoittaville yrityksille.

6. Milloin antipastoja on tapana syödä?

Correct! Wrong!

Antipasto tarkoittaa italiaksi “ennen ateriaa” eli se on alkupalapöytä, joka koostuu mm. lihaleikkeleistä, juustoista ja leivästä. Anteliaimmillaan tämä alkupala käy koko ateriasta!

7. Mitä tai mikä on Muktuk?

Correct! Wrong!

Paikalliset (Grönlanti) kutsuvat tätä herkkua ”muktuk”iksi. Tämä rasvainen ja kuminen herkku on täynnä C- ja D-vitamiinia. Jäädytettyä valaan nahkaa ja rasvaa syödään Grönlannissa yleensä raakana, mutta sitä voidaan myös friteerata.

8. Hakamaa (Hakama) käytetään Japanissa, mikä se on?

Correct! Wrong!

Hakama tarkoittaa perinteisiä japanilaisia housuja. Housut omaksuttiin japanilaisen puvun osaksi todennäköisesti Kiinasta jo esihistoriallisella Yayoi-kaudella, mutta nykyaikaisia hakama-housuja muistuttava vaate syntyi Heian-kaudella.

9. Tokion olympialaisia seuratessa on tullut paljon uusia ME-tuloksia. Mikä on miesten kuulantyönnön uusi ME?

Correct! Wrong!

USA:n Ryan Crouser oli vauhdissa ja paukutti jatkuvasti 22-23 metrisiä, joten ennätys syntyi väkisinkin.

10. Missä järjestetään seuraavat kesäolympialaiset vuonna 2024?

Correct! Wrong!

XXXIII kesäolympialaiset pidetään vuonna 2024 Pariisissa, Ranskassa. Kyseessä on kolmas kerta, kun kisat järjestetään Pariisissa. Aikaisemmin kesäolympialaiset on järjestetty Pariisissa vuosina 1900 ja 1924, ja se tulee olemaan toinen kaupunki, jossa kisat on järjestetty kolmesti.

Visan loi: Matti R