Yleistietovisa #40

1. Mikä on räätikkä?

Correct! Wrong!

Lanttu, josta käytetään myös nimiä räätikkä ja räätikäs, on juures. Se on Euroopassa nuorempi tulokas kuin nauris, mutta on silti arvioitu, että se olisi ollut yksi kolmesta pääjuureksesta, joita roomalaiset käyttivät. Täysin varmoja voidaan olla vasta 1500-luvun kasvikirjojen kuvista, että ne esittävät lanttua.

2. Mikä on lehtipuissa virtaava neste, joka kuljettaa ravinteita puun soluille?

Correct! Wrong!

Keväällä mahla sisältää puun varastoimia ravintoaineita, joita se tarvitsee kasvun käynnistämiseen. Mahla on myös erittäin herkkä pilaantumaan lämpimässä, joten jos sitä ei heti tule käytettyä ja juotua, niin se tulisi pakastaa. Pakastaminen ei muuta mahlan makua juuri mitenkään, joten se on erittäin suosittu tapa säilöä mahlaa.

3. Kuka on tämän vuoden 2021 Leijonien eli Suomen maajoukkueen kapteeni jääkiekon MM-kisoissa?

Correct! Wrong!

Vuoden 2021 jääkiekon MM-kisat järjestetään Latvian Riiassa. Alustavasti turnaus piti järjestää Latviassa ja Valko-Venäjällä, mutta Valko-Venäjän kisaisännyys evättiin maan levottomuuksien ja poliittisen tilanteen takia.

4. Mikä on leijonan (eläin) huippunopeus?

Correct! Wrong!

Leijona on suurikokoinen kissaeläin, joka elää villinä Afrikan savanneilla ja pienenä populaationa Intiassa. Leijonat ovat petoeläimiä, jotka saalistavat ja elävät ryhminä. Leijonalaumaa johtaa uros, mutta yleensä naaraat hoitavat kevytrakenteisempina metsästyksen.

5. Mikä seuraavista leijonista on oikeasti leijonalaji?

Correct! Wrong!

Transvaalinleijona on yksi leijonan alalajeista ja ainoa leijonan alalaji, joka pystyy saamaan valkoisia jälkeläisiä. Huhuja tällaisista valkoisista leijonista oli olemassa jo kauan ennen kuin kyseisiä yksilöitä löydettiin 1975. Transvaalinleijona on erittäin uhanalainen.

6. Kuka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa?

Correct! Wrong!

Turun ja Suomen arkkipiispa on Tapio Luoma. Hän on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon 15. arkkipiispa. Hän aloitti tehtävässä vuoden 2018 kesäkuussa. Arkkipiispa on piispojen joukossa “primus inter pares” eli ensimmäinen vertaistensa joukossa.

7. Mikä on Suvivirren numero Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa?

Correct! Wrong!

Suvivirsi (ruots. Den blomstertid nu kommer) on ruotsalainen virsi 1600-luvun lopulta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa laulu on numerolla 571, ja suomenruotsalaisessa virsikirjassa se on numerolla 535. Virressä on kuusi säkeistöä.

8. ”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas ***** auringon, se luonnon ***** luopi, sen kutsuu elohon.” Mitkä sanat puuttuvat tästä Suvivirren 1. säkeistöstä?

Correct! Wrong!

No tämmöinen helppo väliin.

9. Kuka on Italian presidentti?

Correct! Wrong!

Italian tasavallan presidentti on Italian valtionpäämies. Presidentin valtaoikeuksiin kuuluvat pääministerin ja elinikäisten senaattorien nimitysoikeus, parlamentin hajotusoikeus ja mahdollisuus palauttaa perustuslakia mahdollisesti rikkovat lait takaisin parlamenttiin. Presidentin toimikausi on seitsemän vuotta, eikä kausien määrää ole rajattu. Päästäkseen Italian presidentiksi ehdokkaan pitää olla Italian kansalainen, vähintään 50 vuoden ikäinen ja nauttia täysiä poliittisia ja kansalaisoikeuksia.

10. Mikä oli Nightwish -yhtyeen ensimmäinen täyspitkä albumi?

Correct! Wrong!

Nightwish on suomalainen, Kiteeltä kotoisin oleva vuonna 1996 perustettu sinfonista metallia esittävä yhtye. Nightwish on yksi niistä yhtyeistä, jotka 1990-luvun lopulla kehittivät ja nostivat sinfonisen metallin suosioon. Nightwish on yksi menestyneimmistä suomalaisista yhtyeistä kokonaisuudessaan yli kahdeksan miljoonan levymyynnillään.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa