Yleistietovisa #39

1. Minä vuonna järjestettiin ensimmäiset Euroviisut Sveitsin Luganossa?

Correct! Wrong!

Eurovision laulukilpailu eli Euroviisut on vuosittainen laulukilpailu, johon saavat osallistua Euroopan yleisradiounionin aktiiviset jäsenmaat. Jokainen laulukilpailuun osallistuva maa lähettää kilpailuun yhden musiikkiesityksen, ja ne äänestetään kansainvälisessä finaalissa paremmuusjärjestykseen.

2. Minä vuonna lähetettiin Suomen ensimmäinen julkinen televisioesitys?

Correct! Wrong!

Radioinsinööriseuran Televisiokerho toimeenpani tunnin pituisen lähetyksen Helsingin Teknillisen korkeakoulun radiolaboratoriosta 24.5.1955. (YLE aloitti omat kokeilunsa 1956 ja säännölliset lähetykset 1.1.1958).

3. Kenen artistin yksi hiteistä on Anna soida?

Correct! Wrong!

Anna soida on rap-artisti Elastisen toinen sooloalbumi, joka julkaistiin 15. marraskuuta 2006. Levyn tuotannosta vastaa pääosin Elastinen itse. Albumi debytoi Suomen virallisen listan sijalla yksitoista, ja pysyi listalla yhteensä neljä viikkoa.

4. Päivämäärä oli 25.5, mutta mikä oli vuosi kun Imatrankosken pato vihittiin käyttöön?

Correct! Wrong!

Imatrankoski on Imatralla Vuoksessa sijaitseva Suomen suurin koski.

5. Kuka piirtää B. Virtanen -sarjakuvaa?

Correct! Wrong!

B. Virtanen on Ilkka Heilän piirtämä suomalainen sarjakuva, jossa esiintyy samanniminen päähenkilö. Sarjakuva on muodoltaan yhden rivin strippi.

6. Minä vuonna Ruotsin Loreen voitti Euroviisut?

Correct! Wrong!

Loreen voitti Bakussa Azerbaidžanissa järjestetyt viisut ylivoimaisesti kappaleella Euphoria. Suomen edustaja Pernilla Karlsson kappaleella När jag blundar ei selviytynyt semifinaalista varsinaiseen loppukilpailuun.

7. Minä vuonna Linnanmäen huvipuisto avattiin?

Correct! Wrong!

Linnanmäki on Helsingissä Alppiharjun kaupunginosassa sijaitseva huvipuisto, joka avattiin 27.5 vuonna 1950. Linnanmäellä on 43 erilaista huvipuistolaitetta. Linnanmäellä on pohjoismaisista huvipuistoista eniten laitteita kävijämäärään nähden.

8. Minkä väriset silmät on Sorvalla?

Correct! Wrong!

Sorva on Euroopassa ja Keski-Aasiassa esiintyvä kala. Sorva muistuttaa ulkonäöltään särkeä, mutta sillä on punaiset evät ja keltaiset silmät ja on särkeä leveämpi, lisäksi aikuisten yksilöiden kyljissä on kuparinruskeaa sävyä.

9. Mikä on seipi?

Correct! Wrong!

Seipi on särkien heimoon kuuluva makeassa vedessä ja murtovedessä elävä kalalaji. Suomessa sitä esiintyy enimmäkseen Itä- ja Pohjois-Suomessa. Seipiä tavataan myös Suomen rannikkovesissä.

10. Mihin kalojen lahkoon vimpa kuuluu?

Correct! Wrong!

Vimpa on karppikalojen lahkoon ja särkikalojen heimoon kuuluva vaelluskala, joka Suomessa elää murtovedessä ja nousee jokiin kutemaan toukokuun alkupuolella.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa