Yleistietovisa #37

1. Kuinka suuri osa promille on prosentista?

Correct! Wrong!

Niin se on, kun vähän järkeilee.

2. Minä päivänä ja vuonna George Washingtonista tuli Yhdysvaltojen 1. presidentti?

Correct! Wrong!

George Washington oli yksi Yhdysvaltojen perustajista ja Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti vuosina 1789–1797. Hän toimi Yhdysvaltain armeijan ylipäällikkönä vapaussodassa. Washington syntyi Virginiassa ja toimi maanviljelijänä ennen liittymistään armeijaan, missä hän taisteli ensin ranskalaisia vastaan Ohiossa.

3. Millä nimellä kutsutaan Israelin parlamenttia?

Correct! Wrong!

Knesset on Israelin parlamentti. Edustajia siihen valitaan 120. Edustajien määrä on sama kuin muinaisella juutalaisten lainlaatijoiden kokouksella, joka on nykyisen Knessetin esikuva. Pysyviä valiokuntia siinä on 12.

4. Mikä on kotiljonki?

Correct! Wrong!

Kotiljonki tarkoittaa erilaisia kontratanssimuotoja.

5. Missä maanosassa sijaitsee Red River-joki?

Correct! Wrong!

Red River (Punainen joki) on 885 km pitkä joki Pohjois-Amerikassa. Se virtaa Yhdysvalloista lähes suoraan pohjoiseen Kanadan puolelle, missä se laskee Winnipegjärveen. Yhdysvaltojen puolella se muodostaa osan Minnesotan ja Pohjois-Dakotan osavaltioiden välisestä rajasta; Kanadassa se kulkee Manitoban provinssissa.

6. Minkä niminen oli legendaarisen country-laulaja Johnny Cashin vaimo?

Correct! Wrong!

John R. "Johnny" Cash oli yhdysvaltalainen countrylaulaja ja lauluntekijä sekä näyttelijä. Cash oli yksi countrymusiikin merkittävimmistä hahmoista. Hänet tunnettiin syvästä ja sointuvasta baritoniäänestään. Cashin tyyliä on luonnehdittu countryn, folkin ja rock and rollin yhdistelmäksi.

7. Minkä lajin taitaja on Marjo Matikainen-Kallström?

Correct! Wrong!

Marjo Tuulevi Matikainen-Kallström on suomalainen kilpailu-uransa lopettanut hiihtäjä ja moninkertainen arvokisavoittaja. Hän toimi europarlamentaarikkona, kokoomuksen kansanedustajana ja Espoon kaupunginvaltuutettuna. Hän oli puolueensa varapuheenjohtaja kesäkuuhun 2006 asti.

8. Minkä värinen on kulleron kukka?

Correct! Wrong!

Kullero eli niittykullero on näyttävä, Euraasiassa kasvava keltakukkainen leinikkikasvi. Suomessa laji on yleinen. Kullero on Lapin maakuntakukka. Pohjois-Suomessa kulleroa on kukkimisajankohtansa takia kutsuttu myös kansanomaisin nimin juhannuskukka ja juhannuspumpula.

9. Minkä nimisenä Veikkaus aloitti?

Correct! Wrong!

Veikkaus tarjoaa manner-Suomen alueella monipuolisesti erilaisia rahapelejä, kuten lotto- ja vedonlyöntipelejä, raha-automaattipelejä, pöytäpelejä ja raaputusarpoja. Veikkauksen pelien myyminen Ahvenanmaalla loppui vuoden 2018 alussa.

10. Kuinka monta pistettä saa keilailussa täydestä sarjasta?

Correct! Wrong!

Keilailu on pallopeli, jossa pyrkimyksenä on palloa rataa pitkin vierittämällä kaataa puisia, muovipäällysteisiä keiloja. Suosituin keilailumuoto on amerikkalaisperäinen versio, jossa keiloja on kymmenen kappaletta ja ne sijaitsevat 60 jalan (18,3 metrin) mittaisen keilaradan päässä, symmetrisessä kolmiossa keilapöydällä.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa