Yleistietovisa #36

1. Montako kaupunginosaa on Tampereella?

Correct! Wrong!

Yllättävän monta, vaan puoliakaan tuskin muistat ulkoa.

2. Mikä on yövilkka?

Correct! Wrong!

Yövilkka on pieni valkokukkainen kämmekkäkasveihin kuuluva kasvi. Lajia tavataan pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeellä.

3. Mitä sekoittamalla saadaan kuparia?

Correct! Wrong!

Ei mitään sekoitella, kupari on alkuaine (Cu)

4. Mikä on laulajanakin tunnetun ravintolakeisari Seppo Mauno Antero ”Sedu” Koskisen artistinimi?

Correct! Wrong!

Seppo Mauno Antero ”Sedu” Koskinen on suomalainen ravintoloitsija ja liikemies, joka tunnettiin Suomen suurimpana yökerho-omistajana ja ”ravintolakeisarina”. Sedu on parhaillaan myös BB-talossa

5. Kuka perusti Suomen Punaisen ristin?

Correct! Wrong!

SPR perustettiin jo vuonna 1877.

6. Pääasiassa minkä puute aiheuttaa riisitautia?

Correct! Wrong!

Riisitauti johtuu useimmin D-vitamiinipuutoksesta. Riisitauti on ihmisvauvoilla ja -lapsilla ilmenevä D-vitamiinien, kalsiumin tai fosforin puutostauti. Sen pääoireita ovat luiden pehmeneminen, taipuminen kehonpainon alla, murtumaherkkyys, kasvun hidastuminen ja luiden kasvulevyjen leveneminen.

7. Mikä tai mitä on hematiitti?

Correct! Wrong!

Hematiitti eli verikivi on raudan ja hapen yhdiste (Fe2O3). Sana hematiitti on johdettu kreikan sanasta hemos, joka tarkoittaa verta. Hematiitin perusväri on teräksenharmaa, mutta rapautuessaan se muuttuu verenpunaiseksi. Rapautunutta, haurasta hematiittia käytetään väriaineena.

8. Kuka on Kyproksen presidentti?

Correct! Wrong!

Níkos Anastasiádis on Kyproksen presidentti vuodesta 2013. Hän on kyproksenkreikkalainen konservatiivinen oikeistopoliitikko, joka toimi aiemmin Dimokratikós Synagermós -puolueen johtajana.

9. Mitkä 2 ainetta ovat tsatsikin pääraaka-aineet?

Correct! Wrong!

Tsatsiki on itäisen Välimeren alueen keittiöille tyypillinen salaattiruoka, joka sisältää jogurttia, kurkkua ja valkosipulia. Se maustetaan yleensä neitsytoliiviöljyllä ja yrteillä, kuten tillillä, oreganolla tai mintulla.

10. Mitä on bouillabaisse?

Correct! Wrong!

Bouillabaisse on klassinen, ranskalainen kalakeitto, jossa kasvisten ja kalan sekä simpukoiden muodostama täyteläinen makujen harmonia on vertaansa vailla.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa