Yleistietovisa #35

1. Minkä muotoinen on Madeleine-leivos?

Correct! Wrong!

Madeleine-leivos on simpukankuoren muotoinen pieni kakkunen, joka on lähtöisin Ranskan koillisosista, Commercysta ja Liverdunista.

2. Missä kaupungissa sijaitsevat maailmankuulut Potjomkinin portaat?

Correct! Wrong!

Potjomkinin portaat ovat maailmankuulu nähtävyys Odessan kaupungissa Ukrainassa. Portaita pidetään Odessan juhlallisena sisäänkäyntinä mereltä päin, ja ne ovat Odessan tunnetuin symboli. Alkuun portaat tunnettiin muun muassa nimillä Bulevardinportaat, Jättiläisportaat, Richelieun portaat ja Primorskin portaat.

3. Mikä on Norjan kansalliseläin?

Correct! Wrong!

Ei ollutkaan lohi vaan hirvi!

4. Miksi kutsutaan sammakon kehitystä kudusta sammakoksi?

Correct! Wrong!

Sammakon kutu painuu ensin pohjaan, mutta nousee sitten pintaan, kun mätimunia suojaava hyytelökerros turpoaa. Lämpimässä vedessä munista kuoriutuu viikossa toukkia, nuijapäitä. Toukille kehittyvät ensin takaraajat, eturaajojen kehityksen aikana niiden pyrstö surkastuu ja katoaa kokonaan. Maalle noustessa pikku sammakoiden elämä muuttuu, koska ne joutuvat sopeutumaan uuteen ympäristöön. Kidukset häviävät ja sammakot alkavat hengittää ihon läpi ja keuhkoilla. Uimisen sijaan on opeteltava hyppimään.

5. Jos sinua kehotetaan painumaan Timbuktuun, niin mihin maahan olet matkustamassa?

Correct! Wrong!

Timbuktu on kaupunki Malissa, Afrikan kolmanneksi pisimmän joen, Niger-joen lähettyvillä Länsi-Afrikassa.

6. Mikä on Tampereen kaupunginosan Hervannan postinumero?

Correct! Wrong!

Hervanta on kaupunginosa Tampereen eteläosassa. Se on Suomen suurimpia ja tunnetuimpia lähiöitä. Hervannan maamerkkejä ovat kallioiden päällä nousevat, kauas näkyvät massiiviset kerrostalot ja vesitorni.

7. Missä Tampereen kaupunginosassa sijaitsee Nestori Sarrin katu?

Correct! Wrong!

Etelä-Hervannassa on alue, jossa kaikki kadut on nimetty lähinnä näyttelijöiden mukaan.

8. Kuuluuko posetiivin soittaminen Suomen elävän perinnön kansalliseen luetteloon?

Correct! Wrong!

Kuuluu, ja kuuluu 64 muutakin tällä hetkellä.

9. Mitä tarkoittaa hortoilu?

Correct! Wrong!

Villivihannesten ja -yrttien kerääminen ja käyttäminen eli hortoilu on tuhansia vuosia vanha perinne, joka on marjastuksen ja sienestyksen rinnalla säilynyt aina tavalla tai toisella elävänä ja läheisenä suurelle osaa suomalaisista. Tämäkin löytyy Suomen elävän perinnön kansallisesta luettelosta.

10. Mikä kansankielellä ketunleipä-nimityksen saanut kasvi on viralliselta nimeltään?

Correct! Wrong!

Käenkaali eli metsäkäenkaali tai kansanomaisesti ketunleipä tai joskus myös revonrieska on monivuotinen, 5–10 cm korkea, hento ruoho, joka kasvaa Suomessa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomen lehdoissa sekä lehtomaisissa metsissä harvinaistuen Rovaniemen ja Kuusamon korkeudelle asti, jota pohjoisempana sitä ei kasva.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa