Yleistietovisa #34

1. Mikä on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta?

Correct! Wrong!

Inari (inarinsaameksi Aanaar, koltansaameksi Aanar, pohjoissaameksi Anár) on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnassa. Kunnassa asuu 6 861 ihmistä ja sen pinta-ala on 17 333,62 km2, josta 2 277,33 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 0,46 asukasta/km2. Inari on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta.

2. Mikä on pinta-alaltaan Suomen pienin kunta?

Correct! Wrong!

Kauniainen on Uudenmaan maakunnassa sijaitseva suomalainen kaupunki. Kauniainen on asukasluvultaan selvästi pienin pääkaupunkiseudun neljästä kaupungista ja pinta-alaltaan Suomen pienin kunta.

3. Mikä oli Suomen suosituin koirarotu vuonna 2020?

Correct! Wrong!

Labradorinnoutaja kasvattaa suosiota entisestään rikkoen vuosi vuodelta aiempien vuosien rekisteröintiennätyksensä. Rotu nousi suosituimpien koirarotujen ensimmäiselle sijalle vuonna 2010 ja on sen jälkeen pitänyt pintansa.

4. Mikä on asukasluvultaan Suomen pienin kunta?

Correct! Wrong!

Sottunga (asukkaita 101) on Suomen asukasmäärältään pienin kunta, joka sijaitsee Ahvenanmaan maakunnassa. Sen naapurikunnat ovat Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Parainen ja Vårdö.

5. Missä näistä kolmesta kaupungista on eniten asukkaita?

Correct! Wrong!

Kuopio (120 246) Hyvinkää (46 574) Pori (83 693)

6. Mikä näistä valtateistä kulkee koko Suomen halki etelästä pohjoiseen?

Correct! Wrong!

Valtatie 4 reitti on Helsinki – Mäntsälä – Lahti – Heinola – Jyväskylä – Oulu – Kemi – Keminmaa – Rovaniemi – Sodankylä – Ivalo – Inari – Utsjoki. Sen pituus on 1 295 kilometriä.

7. Missä kaupungissa sijaitsee Suomen Vapaudenpatsas?

Correct! Wrong!

Suomen Vapaudenpatsas on Yrjö Liipolan ja Jussi Mäntysen suunnittelema, vuonna 1938 paljastettu monumentaalinen veistoskokonaisuus, joka sijaitsee Vaasan kauppatorilla. Teoksen korkeus jalustoineen on 14 metriä ja jalustan päällä olevan osan korkeus on kuusi metriä. Pronssiveistos painaa 3,6 tonnia.

8. Missä kaupungissa sijaitsee Vapaudenpatsas?

Correct! Wrong!

Vapaudenpatsas on Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva Suomen sisällissodan Tampereen valtauksen muistomerkki. Patsas esittää alastonta mieshahmoa, joka pitelee miekkaa ylös kohotettuna olevassa kädessään. Sisällissodan voittaneen valkoisen osapuolen pystyttämä muistomerkki on paljastamisestaan saakka herättänyt ristiriitaisia tunteita. Vasemmistoa on närkästyttänyt erityisesti se, että patsaan miekka on kohotettuna kohti Hämeenpuiston toisessa päässä sijaitsevaa Tampereen työväentaloa, ja veistosta on muutoinkin luonnehdittu symboliikaltaan poikkeuksellisen aggresiiviseksi.

9. Minä vuonna sai ensi-iltansa elokuva Pekka Puupää kesälaitumilla?

Correct! Wrong!

Pekka Puupää kesälaitumilla on Pekka Puupää -sarjan toinen elokuva. Elokuvan on ohjannut Armand Lohikoski ja käsikirjoittanut Reino Helismaa, ja se sai ensi-iltansa 1953.

10. Kuka on suunnitellut Tampereen keskuspaloaseman?

Correct! Wrong!

Tampereen keskuspaloasema sijaitsee osoitteessa Satakunnankatu 16 Jussinkylän kaupunginosassa Tammerkosken itärannalla. Jugendtyylisen vuonna 1908 valmistuneen paloasemarakennuksen on suunnitellut arkkitehti Wivi Lönn.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa