Yleistietovisa #31

1. Millä toisella nimellä Normandian maihinnousu tunnetaan?

Correct! Wrong!

Normandian maihinnousu oli läntisten liittoutuneiden armeijoiden Pohjois-Ranskaan tekemä suuri maihinnousu toisessa maailmansodassa vuonna 1944. Sitä kutsuttiin nimellä Operation Overlord. Natsi-Saksa oli tuolloin miehittänyt Ranskan ja menetti alueitaan itärintamalla.

2. Minkä taistelun voitettuaan Julius Caesar totesi ”Veni, vidi, vici”?

Correct! Wrong!

Tätä erittäin kuuluisaksi tullutta lentävää lausetta käytti Julius Caesar tiedottaakseen voitostaan, jonka hän oli saavuttanut vuonna 47 eaa. Bosporoksen kuninkaasta Farnakeesta Zelan luona Mustanmeren rannalla. Caesar kirjoitti tämän lausahduksen ystävälleen Amantiukselle.Tällä Julius Caesar tarkoitti lähinnä sitä, että sota oli helppo ja lyhyt sillä taistelu taisteltiin mäellä, jossa Caesarin joukot olivat mäen päällä ja Farnakeen alla.

3. Millä toisella nimellä rakkauden jumala Amor tunnetaan myös?

Correct! Wrong!

Amor tai Cupido on roomalaisessa mytologiassa rakkauden jumala, Venuksen poika. Amor on usein kuvattu pieneksi, siivekkääksi pojaksi, joka kantaa jousta ja nuolia. Amorin kreikkalainen vastine on Eros.Amorin nuolet saavat osuessaan ihmisen rakastumaan seuraavaan näkemäänsä henkilöön.

4. Missä Suomen sodista käytiin Raatteentien taistelu?

Correct! Wrong!

Raatteen tien taistelu käytiin talvisodassa Suomen ja Neuvostoliiton välillä alkuvuodesta 1940 osana Suomussalmen taistelua.

5. Mikä oli Suomi konepistoolin tulinopeus (laukausta/minuutti)?

Correct! Wrong!

Suomi-konepistooli on Aimo Lahden vuonna 1922 suunnittelema avoimelta lukolta ampuva massasulkutoiminen konepistooli, jota Oy Tikkakoski Ab valmisti vuosina 1931–1953 kaikkiaan noin 80 000 kappaletta. VTT ja Keksintösäätiö ovat arvioineet Suomi-konepistoolin erääksi merkittävimmistä suomalaiskeksinnöistä.

6. Minkä joen yli Waterloon taistelun muistoksi nimetty Waterloon silta kulkee?

Correct! Wrong!

Waterloon silta (engl. Waterloo Bridge) on Thamesin yli kulkeva tie- ja jalankulkusilta Lontoossa. Alkuperäisen sillan suunnitteli John Rennie 1809–1810. Se avattiin käyttöön 17. kesäkuuta 1817.

7. Miksi kutsuttiin Ruotsin ja Venäjän keisarikunnan välistä sotaa vuosina 1741–1743?

Correct! Wrong!

Hattujen sota oli Ruotsin ja Venäjän keisarikunnan välinen sota 1741–1743. Sodan seurauksena Venäjän joukot miehittivät Suomen. Miehitysaikaa kutsutaan pikkuvihaksi. Sota päättyi 7. elokuuta 1743 Turun rauhaan, jossa Ruotsi menetti alueita Uudenkaupungin rauhan rajasta Kymijokeen.

8. Millä toisella nimellä kutsutaan Liettuan itsenäisyyssotia vuosina 1917-1920?

Correct! Wrong!

Liettuan itsenäisyyssodat, tunnetaan myös nimellä vapauskamppailut viittaavat kolmeen Liettuan alueella käytyyn sotaan, joissa Liettuan tasavalta puolusti itsenäisyyttään ensimmäisen maailmansodan lopulla bolševistisia armeijoita (Liettuan–Neuvosto-Venäjän sota), Länsi-Venäjän vapaaehtoista armeijaa (bermontialaiset) ja Puolan toista tasavaltaa (Puolan–Liettuan sota) vastaan.

9. Minä vuosina käytiin toinen puunilaissota?

Correct! Wrong!

Toinen puunilaissota käytiin Rooman tasavallan ja Karthagon välillä vuosina 217–202 eaa.

10. Mikä on leskenlehden latinankielinen nimi?

Correct! Wrong!

Leskenlehti on asterikasveihin kuuluva monivuotinen, matalakasvuinen kasvi. Sitä tavataan yleisesti lähes koko Euroopassa. Myös Suomessa laji on hyvin yleinen.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa