Yleistietovisa #24

1. Mikä on maailman suurin lentävä lintu?

Correct! Wrong!

Isotrappi (Otis tarda) on suurikokoinen kurkilintu, joka elää Euraasian lauhkeilla alueilla. Koirasisotrappi on metrin pituinen, siipien kärkiväli 240 cm ja painoa jopa 16 kiloa. Isotrappi on luokiteltu maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi.

2. Mitä Suomen luonnossa esiintyvää lintua on kutsuttu aikanaan mm. nimillä kuolemanlintu ja kuolinvarpunen?

Correct! Wrong!

Punatulkku (Pyrrhula pyrrhula) on peippojen heimoon kuuluva varpuslintu.

3. Mikä on Kymenlaakson maakunnan maakuntalintu?

Correct! Wrong!

Kukahan nämä kaikki maakuntaeläimet on keksinyt?

4. Mikä on Pirkanmaan maakunnan maakuntakala?

Correct! Wrong!

Toutain on särkikaloihin kuuluva petokala, joka elää Suomessa harvinaisena. Se on Pirkanmaan maakuntakala. Toutain kasvaa 40–100 senttimetriä pitkäksi ja 1–3 kiloa painavaksi, joskus kuitenkin jopa 12-kiloiseksi.

5. Mikä on Pirkanmaan maakunnan maakuntajärvi?

Correct! Wrong!

Längelmävesi on Pirkanmaalla Kangasalla ja Orivedellä Kangasalan ja Oriveden keskustaajamien lähellä sijaitseva järvi.

6. Minkä maakunnan maakuntakivi on kalkkikivi?

Correct! Wrong!

Kalkkikivi on yksi maapallomme yleisimmistä kivilajeista. Suomessa sitä on kuitenkin niukasti. Suomesta löytyvä kalkkikivi on noin 2 miljardia vuotta vanhaa. Kalkkikivi kuuluu sedimenttikivilajeihin. Useat kalkkikiven eri muodot ovat syntyneet kuolleiden eliöiden jäänteistä, mutta esimerkiksi ooliitti syntyy meressä kalsiitin kerääntyessä hiekanjyvästen ympärille.

7. Mihin lintujen lahkoon kuuluu kuhankeittäjä?

Correct! Wrong!

Kuhankeittäjä (Oriolus oriolus) on kellertävä varpuslintulaji. Varsinkin uros on näyttävän komea ilmestys.

8. Mikä on Suomen suurin meteoriittikraaterista muodostunut järvi?

Correct! Wrong!

Lappajärvi on järvi Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla- Se on Etelä-Pohjanmaan suurin järvi ja nykyisen käsityksen mukaan kraatterijärvi. Järven pinta-ala on 145 km² ja korkeus on 69,5 metriä meren pinnan yläpuolella, järven suurin syvyys on 38 metriä Aholan syvänteellä.

9. Mikä kala voi elää jopa 400-500 vuotiaaksi?

Correct! Wrong!

Mikään muu selkärankainen laji ei elä yhtä vanhaksi kuin holkeri. Se voi elää jopa 400–500-vuotiaaksi. Holkeri voi kasvaa pituudeltaan 6–7-metriseksi ja tonnin painoiseksi, eli se on kooltaan valkohain luokkaa. Holkeria pyydetään maksan vuoksi, josta keitetään rasvaa. Sen liha on käsittelemättömänä myrkyllistä, koska se varastoi elimistöönsä virtsaa.

10. Mikä seuraavista Suomen luonnossa esiintyvistä marjoista ei ole myrkyllinen?

Correct! Wrong!

Suomen luonnosta onneksi löytyy runsain mitoin turvallistakin syötävää kuten helposti tunnistettavat mustikka, vadelma ja puolukka muutamia mainitakseni. Itselle tuntemattomia marjoja/sieniä on syytä välttää. Juolukka on sen sijaan helposti sekoitettavissa mustikkaan, mutta onneksi on täysin turvallinen syödä ja siinä on jopa enemmän C-vitamiinia kuin mustikassa – maku ei ole mustikan veroinen kuitenkaan.

Visan loi: Matti R.