Yleistietovisa #115

1. Mikä kasvi on kansanomaiselta nimeltään akantupakki?

Correct! Wrong!

Siankärsämö on meillä Suomessa muinaistulokas ja yksi kaikkein tutuimpia niittykasvejamme, mistä kertoo kansanomaisten nimien suuri määrä, hauskimpina kenties pyörtänäpörrö, kuperkeikka, nenätiisti, pellonvaivain, akantupakki ja kaljanen.

2. Missä Vuosnaisten satama sijaitsee?

Correct! Wrong!

Se sijaitsee Kustavissa.

3. Culex modestus on tieteellinen nimi, mutta minkä lajin edustaja se on?

Correct! Wrong!

Culex modestus on hyttyslaji. Se on yksi neljästä Culex-suvun Barraudius-alasuvun lajista. Sitä esiintyy vähintään useissa Euroopan maissa, Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa. Helsingin yliopiston tutkija Lorna Culverwell löysi sen ensimmäisenä Suomesta elokuussa 2022.

4. Mistä voit löytää Krausen kappaleita?

Correct! Wrong!

Krausen kappaleet ovat pieniä ja pyöreitä. Niitä esiintyy verinahan papillaarikerroksessa, pääasiassa limakalvo-iho-liittoksissa.

5. Mikä on painavin metalli?

Correct! Wrong!

Osmium on siirtymäalkuaineisiin kuuluva metallinen alkuaine. Se on jaksollisessa järjestelmässä 76. alkuaine ja sen kemiallinen merkki on Os. Osmiumin sulamispiste on 3 030 °C ja atomipaino 190,23. Se on jalometalli ja kuuluu platinametallien ryhmään.

6. Eero Järnefelt maalasi teoksen nimeltään Kaski, millä toisella nimellä se tunnetaan?

Correct! Wrong!

Raatajat rahanalaiset eli Kaski on kaskenpolttoa kuvaava Eero Järnefeltin ulkoilmamaalaus vuodelta 1893. Se ostettiin jo valmistumisvuonnaan Suomen Taideyhdistyksen kokoelmiin eli se kuuluu nykyään Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

7. Kenen maalaus on Taistelevat metsot?

Correct! Wrong!

Taistelevat metsot on suomalaisen taidemaalari Ferdinand von Wrightin öljyvärimaalaus vuodelta 1886. Maalausta pidetään yhtenä taiteilijan pääteoksista. Lintujen kuvaaminen oli von Wrightin suosikkiaiheita jo lapsuudesta asti ja kiinnostus aihepiiriin säilyi hänen elämänsä loppuun saakka.

8. Kuinka pitkä on presidentin kausi USA:ssa?

Correct! Wrong!

Yhdysvaltain presidentti on Yhdysvaltain valtionpäämies ja hallituksen johtaja, korkein liittovaltion toimeenpaneva viranomainen sekä asevoimien ylipäällikkö. Presidentin toimikausi on neljä vuotta, ja sama henkilö voidaan valita korkeintaan kahdeksi kaudeksi. Yhdysvaltain varapresidentti valitaan samalla kertaa.

9. Missä sijaitsee Suomen ainoa Moottoripyörämuseo?

Correct! Wrong!

Suomen moottoripyörämuseo on Riku Roudon perustama toukokuussa 2011 yleisölle avautunut museo Niemen satamassa Lahdessa, osoitteessa Veistämönkatu 1.

10. Kuinka kauan kuikat pystyvät olemaan veden alla?

Correct! Wrong!

Kuikat pystyvät olemaan veden alla 3–5 minuuttia, etenemään 500–800 metriä ja sukeltamaan 30 metrin syvyyteen. Yleensä sukellus kestää 20–50 sekuntia. Sukelluksen ajaksi ihopoimu sulkee sierainaukot. Kuikat ovat kömpelöitä maalla, jonne ne eivät nousekaan muuten kuin pesimään, eivätkä koskaan etäänny maata pitkin 1,5 metriä kauemmaksi vesirajaa.

Visan väsäili: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?