Yleistietovisa #104

1. Peter Panin kaikki tietää, mutta minkä nimiseksi hänet ristittiin ensimmäisessä suomenkielisessä käännöksessä?

Correct! Wrong!

Peter Pan oli ensimmäisessä suomennoksessa nimeltään Pekka Poikanen.

2. Millä nimellä Helinä-keiju (Tinkerbell) puolestaan tunnettiin ensimmäisessä suomennoksessa?

Correct! Wrong!

Ensimmäisen suomennoksen Peter Panin mukaelmasta tai lyhennelmästä teki Tyyni Haapanen-Tallgren (Tyyni Tuulio) vuonna 1922. Kirja ilmestyi nimellä Pekka Poikanen. Pekka Poikasen kanssa seikkailivat muun muassa Helikello-keiju, Vendi, Jukka ja Mikael sekä Janne Koukkunen Mikä-Mikä-Mikä maassa.

3. Missä Johan Ludvig Runeberg syntyi?

Correct! Wrong!

Johan Ludvig Runeberg oli suomalainen runoilija, opettaja, toimittaja, pappi ja professori. Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Hän syntyi Pietarsaaressa ja kuoli Porvoossa 73-vuoden ikäisenä.

4. Komorit on saaristovaltio ja sijaitsee Intian Valtameressä. Mikä on sen pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Komorien liitto eli Komorit on saaristovaltio Komorien saaristossa Mosambikin kanaalin pohjoisosassa Intian valtamerellä. Valtio koostuu kolmesta saaresta: Iso-Komori eli Grande Comore, Mohéli ja Anjouan.

5. Nilviäisillä on usein radula. Mikä se on?

Correct! Wrong!

Raastinkieli eli radula on nilviäisillä tavattava anatominen rakenne, jolla ne hienontavat ruuan. Se on muodostunut kitiinisistä terävistä hampaista, jotka ovat riveissä. Sellainen on kaikilla muilla nilviäisillä, mutta suurimmalta osalta simpukoista se puuttuu, koska ne suodattavat ravintonsa vedestä.

6. Minkä valtion alueella Valakian ruhtinaskunta on aikanaan sijainnut?

Correct! Wrong!

Valakia oli historiallinen ruhtinaskunta nykyisen Romanian eteläosassa 1200-luvun lopulta vuoteen 1859.

7. Vuonna 1992 Euroopan yhteisö muuttui Euroopan unioniksi. Missä kaupungissa sopimus tehtiin?

Correct! Wrong!

Vuonna 1992 Euroopan yhteisön maat sopivat entistä tiiviimmästä yhteistyöstä. Euroopan yhteisö muuttui Euroopan unioniksi (EU). Sopimus tehtiin Maastrichtin kaupungissa, joten EU:n perustamissopimuksen nimeksi tuli Maastrichtin sopimus.

8. Píndos-vuoristo sijaitsee Euroopassa, mutta missä maassa?

Correct! Wrong!

Píndos on vuoristo Manner-Kreikassa. Se halkaisee Kreikan pohjois-eteläsuunnassa ja erottaa Epeiroksen kreikkalaisesta Makedoniasta ja Thessaliasta. Vuoriston korkein huippu on koko Kreikan toiseksi korkein vuori Smólikas, jonka korkeus on 2 637 metriä.

9. Missä työssä oftalmologiaa opiskellut yleensä työskentelee?

Correct! Wrong!

Silmätautioppi eli oftalmologia on lääketieteen osa-alue. Siihen kuuluu silmäsairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa, silmäkirurgiaa sekä taittovirheiden hoitoa. Suomessa silmätautien erikoislääkäriksi eli silmälääkäriksi erikoistuvat lääkärit suorittavat noin viisi vuotta kestävän erikoistumiskoulutuksen, johon sisältyy harjoittelua ja teoriaopintoja.

10. Mitä eosinofiilit ovat?

Correct! Wrong!

Eosinofiilit ovat yksi valkosolutyyppi. Lähes jokainen osa elimistöä hyödyntää niitä jollain tavalla. Eosinofiilit muun muassa tuhoavat kehoon tunkeutuvia taudinaiheuttajia. B-Eos-testi mittaa eosinofiilien absoluuttisen määrän verilitrassa.

Visan tekaisi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?