Vinkkejä ajankuluun kotona poikkeusolojen keskellä

Kootut vinkit ajankuluun ja perusarkeen poikkeusoloissa

Kotona voi tehdä monenlaista askaretta. Kuva: Pixabay

Korona viruksen tuomat poikkeusolot näkyvät monin tavoin arjessamme. Mitä tehdä, kun kotoa voi poistua vain välttämättömille kauppa- ja apteekkikäynneille? Mihin käyttää kaikki ylimääräiset tunnit ja minuutit, jotka ovat ilmestyneet kuin tyhjästä? Tässä artikkelissa joitain ideoita, poimi siis itsellesi sopivimmat.

Kotona voi muun muassa..

 • Konmarittaa eli järjestellä kaikki mahdolliset kaapit, lipastot, purkit ja purnukat. Monet puhuvat kodin kaappien läpikäymisestä ja kuinka siihen ei koskaan tunnu löytyvän aikaa. Olisiko nyt siis syytä lähteä tutkimusmatkalle omien kaappien kätköihin? Ehkäpä löydät jonkun kadoksissa – tai jopa unohduksissa – olleen esineen, josta voi nyt olla iloa.
 • Hyödyntää keittiön kaapeista löytyneet jämäainekset; jauhoa siellä ja suklaanpala tuolla. Ehkäpä saat kasaan herkullisen keksitaikinan. Netistä löydät hyviä ohjeita tähän tarkoitukseen.
 • Järjestää oman pienen retken vaikka keskelle olohuonetta. Etenkin, jos perheessä on leikki-ikäisiä lapsia tai muuten leikkimielisiä vanhempiakin ihmisiä; majan rakentaminen voi olla juuri niin hauskaa kuin se kuulostaa. Majan sisälle voi mennä myös nauttimaan retkieväitä. Kohti seikkailua siis.
 • Opetella netin kautta jonkin uuden taidon. Oletko aina halunnut opetella vaikkapa vesiväreillä maalaamista? Netin syövereistä löytyy opastusvideoita vaikka ja mihin. Valjasta siis piilossa olevat kykysi käyttöön.
 • Nauttia live-esiintymisistä. Monet muusikot ja luovien alojen osaajat ovat alkaneet esiintyä livenä esimerkiksi Instagram-sovelluksen kautta. Mikäpäs sen parempaa, kuin nähdä keikka omalta kotisohvalta käsin?
 • Huoltaa vaatteita tai asusteita. Nyt on hyvä aika tarttua toimeen ja parsia neuleen pienet reiät umpeen ja piristää vaatteen ilmettä vaikka erilaisilla napeilla. Myös käsilaukku tai reppu voi olla pesun ja puunauksen tarpeessa. Vielä parempaa on, jos käytössäsi on ompelukone; sillä surauttaa kivoja ompeluprojekteja tämän tästä ja vaihtaa vaikka talvitakkiin ehjän vetoketjun käden käänteessä.
 • Järjestää rentouttavan spa-hetken. Milloin viimeksi hemmottelit kroppaasi kunnon naamioilla ja kuorinnalla? Molempia varten voit sitä paitsi valmistaa voiteet itse ja vieläpä kotoa löytyvistä raaka-aineista. Vai olisitko uskonut, että kosteuttavaan kasvonaamioon tarvitset kaurahiutaleiden lisäksi vain oliiviöljyä ja hunajaa?
 • Hoitaa huonekasvejasi. Näin kevään korvalla on monilla kasveilla tarvetta esimerkiksi mullanvaihtoon. Ei muuta kuin puutarhahanskat käpäliin ja hommiin. Tarvitsisiko jostain kasvista napsaista uusia pistokkaita, vai odottavatko jotkut siemenet istuttamista?
 • Tehdä diy-juttuja eli suomeksi tee-se-itse projekteja. Ne voi liittyä vaikka korujen tekoon, askarteluun, käsitöihin tai kodin sisustamiseen. Etenkin Pinterest-sivusto on suoranainen aarreaitta näitä projekteja varten ohjeineen ja inspiraatiokuvineen.
 • Pohtia omaa minuuttaan. Itsetutkiskelu on henkinen prosessi, joka antaa parhaimmillaan tietoa siitä, keitä me todella olemme ja mitä haluamme omalta elämältämme. Se on tarkkailua ja yhteydessäoloa omiin tunteisiin. Itsetutkiskelu voi avartaa paljon omia näkemyksiä.
 • Harrastaa joogaa tai kotijumppaa. Netti on nyt entistä enemmän täyttynyt kotiohjeista treenien kuin joogan suhteen, joten ei muuta kuin jumppamatto esiin.
 • Lukea kirjoja fyysesti tai e-kirjoina. Hyllyyn pölyttyneet klassikot on hyvä kaivaa nyt esille. Monet pitävät myös äänikirjoista, joita voi kuunnella monien eri palveluiden kautta luomalla jäsenyyden kuukausimaksulla. Ne toimivat kivasti myös muun puuhastelun taustalla kuunneltuina. Siivoaminenkin sujuu kuin tanssi, kun kuuntelee samalla jotain mieleistä teosta.

Kuten listasta saattaa huomata, voi kotona touhuta monenlaista askaretta, vain mielikuvitus on oikeastaan rajana. Mitkä ovat sinun parhaat ajanviettotapasi kotioloissa? Voit kertoa niistä kommenttiosion puolella.

On hyvä kuitenkin muistaa, että poikkeusolot ovat uusi ja outo asia meille kaikille – olemme kaikki tässä samassa tilanteessa. On ensiarvoisen tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan. Omat arjen rutiinit voivat helpottaa uudenlaiseen tilanteeseen sopeutumista. Jos esimerkiksi ennen poikkeusoloja harrastit liikuntaa säännöllisesti monta kertaa viikossa, jatka rutiinin ylläpitoa. Kuntosaleille ei pitäisi nyt olla kenelläkään asiaa, mutta liikuntaa voi harrastaa myös kotoa käsin treenaten tai ulkona metsässä huhkien. Sama koskee uni- ja ruokailurytmiä. Pidä huolta riittävästä, palauttavasta levosta ja panosta omalla tavallasi terveelliseen ravintoon. Myös läheisten ihmisten kanssa keskustelu puhelimitse voi helpottaa, mikäli tilanne tuntuu stressaavalta.

On täysin normaalia, että pinnalle nousee erilaisia tunteita, ja mikäli tuntee olonsa ahdistuneeksi, on siihen saatavilla apua. Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää ja tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua. Ethän epäröi ottaa yhteyttä, mikäli koet siihen tarvetta.

Teksti: Jenni

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa