Taas kunnossa – Villa Hockey 15-v

Kävimme toimituksen porukan kanssa Villa Hockey -huumekuntoutuskodin 15-vuotissynttärijuhlissa Tampereen Komediateatterilla 11. päivä toukokuuta. Kauniiksi katettuna kesäpäivänä asetuimme istumaan kompleksin alakerran melko tilavaan auditorioon. Teatterimiljöön esiintymislava oli koristeltu metsähenkiseksi, mikä taikoi tilaan hitusen mystiikan tuntua. Metsäinen maisema kuitenkin kevensi itselleni löyhästi klaustrofobista tunnelmaa. Istahdin auditorion alemmalle riville omaan yksityiseen hiljaisuuteeni keskittyäkseni omien ajatusteni ja muistiinpanojeni kasaamiseen.

Tapahtuma lähtee käyntiin, kun esiintymisessään rauhallista itsevarmuutta huokuva Villa Hockeyn johtaja Jani Heino astelee lavalle. Tervetuliaistoivotuksissaan pomo luo lämmintä tunnelmaa omalla karismallaan. Kuten kaikki hyvät puhujat, Heinokin on eräänlainen käärmeenlumoaja saadessaan yleisön huomion kiinnittymään sanoihinsa, joissa on painoa.

Kuva: Eemu

Alkupuheen jälkeen lavalle astelee ”Isä ja poika”-musiikkiduo eli Jussi ja Valtteri kitaroineen ja laulutaitoineen. Kaksikko toimii hyvin yhdessä, ja isä Jussi Aaltonen vetää juttua eteenpäin sisukkaan suomirokkihenkisellä asenteellaan. Ilmoille kaikuu oma biisi “Nuori Sydän” sekä Popedan Pitkä kuuma kesä. Jussi voisi hyvin lunastaa vähintäänkin Mustajärven Paten paikan, kunhan vanha kukko taipuu eläkkeelle – jos koskaan. Esitys on myös kokonaisuutena vakuuttavaa teatteritaidetta. Ensiksi tunnelmaa rauhoitellaan ja yleisöä nauratetaan, sitten nostatetaan ja laulatetaan. Huomaan itsekin intoutuvani mukaan hoilaamaan biisien kertosäkeitä, vaikka vierastankin sekä suomirokkia että yhteislaulua.

Duon jälkeen Heino tarttuu jälleen kapellimestarin puikkoihin. Musiikkiesityksen jälkeen tunnelma on hieman alkuasetelmaa rennompi. Ylistettyään nuorten merkitystä päihdekuntoutukselle ja maailmalle, Heino vapauttaa lavan Ville-nimiselle nuorelle kuntoutujalle. Ville puhuu hyvän tovin omasta tiestään, joka vei sekä huumeiden maailmaan että sieltä ulos. Erityisen mainittavaa oli hänen polkunsa päihteistä vapautumisessa: ajan ja käytön myötä Ville kypsyi olemaan valmis vastaanottamaan apua toisilta, keskustelemaan asioista myös itsensä kanssa sekä saamaan kosketusta tunteisiinsa. Villen puheesta tarttui mukiini myös se, miten kuntoutuakseen tulee oppia tekemään asioita uusin tavoin sekä suuntaamaan toimintansa sellaisiin asioihin, joista itselle tulee hyvä mieli.

Seuraavaksi vuorossa on nuori nainen nimeltä Allu. Hän puhuu siitä, miten ajautui päihteiden pariin jo 9-vuotiaana. Allu koki nuorempana, että hänellä oli paljon erilaisia rooleja. Villassa hän alkoi turvallisesti kohdata omia tunteitaan ja tämän myötä rakentaa rehellisempää ja velvollisuudentuntoisempaa minäkuvaa.

Viimeisenä varsinaisena esiintyjänä lavalle rynnistää räppäri Linda. Koen alkuun ristiriitaisia fiiliksiä, sillä en ole koskaan oppinut nauttimaan sen kummemmin räpistä kuin Lindan tyylille ominaisesta saarnaavasta kiihkosta. Kaikesta huolimatta voin todeta ihailevani naisen räväkkyyttä, rohkeutta ja itsevarmuutta. Esityksessä on sellaista energiaa, huutoa ja eläytymistä koko keholla, mikä saa murrosiän kynnyksellä olevan pojankin pallit tippumaan lattiaan.

Esitysten päätteeksi Abnoy Oy:n toimitusjohtaja Mika Tuomola nousee lavalle yhdessä Heinon kanssa jakamaan kiitoksia ja kukkia yhdistyksen vanhoille ja nykyisille jäsenille. Tapahtuman päätteeksi pääsemme nauttimaan A-luokan kakkukahveista. Hyvin järjestetyt kemut. Kannatti käydä.

 

Jere Jokinen


 

Lääkkeettömän nuorten huumekuntoutuksen ykköstoimija Villa Hockey juhli 15-vuotistaivaltaan Tampereen Komediateatterin tiloissa. Juhlan avasi Villa Hockeyn johtaja Jani Heino. Juhlaväki koostui pääasiassa asiakkaista sekä työntekijöistä. Heinon puheessa useampaan otteeseen ylistettiin idean ”isää”, jo edesmennyttä Seppo Hellettä. Idea lääkkeettömästä huumeklinikasta kyti Sepon mielessä, mutta rahoitus puuttui. Silloinen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola lahjoitti hankkeelle huomattavan summan, ja Villa Hockeyn lähtölaukaus oli annettu. Alussa asiakkaita oli viisikymmentä, tähän päivään mennessä on kuntoutuvia asiakkaita kulkenut Villan kautta neljäsataa.

Tapahtuman esitykset lähtivät käyntiin duolla Isä ja Poika, jotka esittivät oman kappaleen ”Nuori sydän”, sekä Popedan ”Pitkä kuuma kesä”. Seuraavaksi vuorossa oli hieman erilaisia esityksiä, kun kaksi asiakasta kertoivat omat todella liikuttavat ”selviytymistarinansa”. Villa Hockeyn panosta ei vähätelty, ja elämänilo loisti esiintyjien olemuksessa muuttuneen elämäntilanteen johdosta. Tunnelmasta toiseen siirryttiin naisrap-artisti Lindan myötä, jonka esitys sai jonkin muotoisen sukseen – eikä suotta, vaikuttava veto.

Lopuksi Abnoy Oy:n Mika Tuomola kukitti osan asiakkaista sekä työntekijöistä. Kunniavieraina nähtiin Seppo Helteen leski Kaija Helle sekä Yhdysvalloista juhliin saapunut tytär. Juhlaväkeä oli saapunut salin täydeltä ja kakkukahvit päättivät juhlallisuudet. Onnea Villa Hockey 15-v!

 

Arto Toikkanen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa