Naapurin Pekan sämpylit

Nauhalainen leipoo

On maanantaiaamu ja toimistolle kömpii vielä hieman uneliasta porukkaa. Kahvipannu porisee, mutta lounasaikaan on vielä tovi. Työtoverien rapsutellessa unihiekkaa pois silmäkulmistaan, saavat he taustamusisointia omilta kurnivilta vatsoiltaan. Käyn mielessäni läpi erinäisiä ajatuksia siitä, kuinka voisin saada päivämme kunnolla käyntiin.

Nytpä sen keksin! Eräs sanonta kertoo tien miehen sydämeen käyvän vatsan kautta, ja uskon sen pätevän myös kehen tahansa työkaveriin.  Jauhot esiin, nyt leivotaan!

Toimituksessamme on tullut hieman jo tavaksi leipoa silloin ja tällöin, hyvässä hengessä. Ja eräs kerta, kun vuorossa oli jälleen leipoa jo hitiksi nousseita sämpylöitä, otti Janne Karjalainen kameran ja taltioi leivontahetken myös teidän nähtäväksenne.

Naapurin Pekan sämpylit

Ainekset

5 dl lämmintä vettä

1 pussi kuivahiivaa

n. 2 tl sokeria

1 tl suolaa

Sopivasti vehnäjauhoja (n. 7dl ->)

½ dl öljyä

Valmistus

Varaa kohoamisen vuoksi riittävän iso kulho. Mittaa siihen 5dl kädenlämpöisestä hieman lämpimämpää vettä. Ota toinen kulho, jossa sekoitat kuivahiivan, sokerin, suolan ja pienen määrän vehnäjauhoja. Lisää nämä sitten veden kanssa yhteen.

Jatka lisäämällä vehnäjauhoja vähitellen, niin paljon, kunnes taikina ei jää enää kovin paljon käsiin kiinni. Taikinan kuuluu olla valmiina hieman tarttuvaa. Lisää lopuksi öljy ja sekoita se vielä huolella taikinaan.

Peitä taikina liinalla ja laita astia lämpimään paikkaan kohoamaan. Kohotusaika on n. 15 minuuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kohotuksen jälkeen, pyörittele taikinasta vehnäjauhoja apuna käyttäen keskenään silmämääräisesti samankokoisia palloja.

Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia tai niin kauan kunnes niiden pinta on saanut kullanruskean värin. Kypsyyttä voi halutessaan kokeilla cocktail tikulla,  kypsästä sämpylästä ei jää tikkuun enää taikinaa kiinni. Paistoaika voi vaihdella uunista riippuen, seuraile siis tilannetta paiston aikana.

Herkutteluhetkiin!

Teksti: Jenni Salonen
Video: Janne Karjalainen

Artikkelikuva: Pixabay

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 years ago

[…] Naapurin Pekan sämpylit […]