Vaakunakimara, osa 3

Vaakunakimara, osa 3 - Valtiollisia vaakunoita

Kuva: Pixabay

Lähes kaikilla maailman valtioilla on lippunsa ohella vaakuna tai jokin muu kansallistunnus, johon kansakunnan identiteetti ja ylpeys kiteytyy. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin vaakuna kertoo valtiosta enemmän kuin yksikään opaskirja tai Wikipedia-artikkeli. Tähän artikkeliin on koottu joukko hienoimpia esimerkkejä eri puolilta maailmaa.

Armenia: Nooan arkki

Nyt ei kannata välittää yhtään noista kotkista ja leijonista, joita tässä vaakunassa näyttää riittävän. Ne ovat ihan hienoja, mutta Armenian vaakunan mielenkiintoisin yksityiskohta löytyy sen keskeltä. Näetkö tuon pienen oranssin kilven? Näetkö vuoren siinä kilvessä? Vuoren päällä näyttää tasapainoilevan jokin laivan tapainen. Se on Nooan arkki, joka on jäänyt vedenpaisumuksen jälkeen Ararat-vuoren huipulle jumiin. Ararat muuten sijaitsee Turkissa, ei Armeniassa. Nooan ja hänen arkkinsa seikkailuihin voit tutustua teoksessa 1. Mooseksen kirja (julkaistu osana Raamattu-nimistä antologiaa).

 

Kenia: ”Kukkokiekuu, perkele!”

Näin suomalaisena, Kenian vaakuna herättää ennen kaikkea yhden kysymyksen: Miksi meidän vaakunassa ei ole kirvestä kantavaa kukkoa? Miksi meidän vaakunassa ei ole mitään kirvestä kantavaa eläintä? Miksi meidän vaakunassa ei ole edes kirvestä? Kenialaiset on parempia suomalaisia kuin me. Niillä on vaakunaleijoniakin tuplasti enemmän. Perkele!

 

Dominica: ”Saku-sammakko kosiomatkallaan…”

Dominica on pieni saarivaltio Karibianmeressä. Monien muiden pienten saarivaltioiden tapaan, sen eläimistö koostuu pääasiassa pienistä otuksista, joista merkittävä osa on jo syöty sukupuuttoon. Dominica ei kuitenkaan valinnut helppoa tietä, ja ottanut vaakunaeläimekseen mielikuvitusolentoa tai afrikkalaista kissapetoa (pieni leijona tosin vaakunan päältä löytyy, mutta siitä voi syyttää brittejä). Dominica päätti pärjätä kotoperäisillä luontokappaleilla, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa kahta papukaijaa (keisariamatsonia) ja Leptodactylus fallax -lajin sammakkoa. Hiljentykää näiden majesteetillisten olentojen edessä! (Kyseinen sammakko maistuu kuulemma kanalta ja on siksi vaarassa kuolla sukupuuttoon)

 

Thaimaa: ”Aaaa!!! Se tulee suoraan kohti!”

Hindulaisessa ja buddhalaisessa mytologiassa Garuna-niminen lintu toimii Vishnu-jumalan ratsuna. Thaimaassa se on erityisesti kuningasperheen symboli. Thaimaan vaakunassa tämä myyttinen olento on kuvattu hyökkäämässä suoraan katsojaa kohti – asianmukaisesti ilman paitaa. Jos erehdyt laskemaan leikkiä esim. kuninkaan koiran syntymäpäiväjuhlista, tämä on viimeinen asia jonka näet.

 

HISTORIABONUS
Pyhä saksalais-riimalainen keisarikunta ja Itävalta-Unkari:
Saksalaiset tykkäävät kotkista ja vaakunoista

Ei. Ei mitään lisättävää.

Teksti: Jesse Laitinen
Kuvat: Wikimedia Commons