Universumin parasta ongelmien ratkontaa

Nauha Ry on päihteettömän elämäntavan puolesta puhuva järjestö, jonka toimialaan kuuluu työllistämispalveluita, opinnollistamista, tukiasumista, huumekuntoutusta, lastensuojelutyötä  sekä erilaisia hankkeita ja vertais- ja vapaaehtoistoimintaa. Toiminnanjohtaja Juha Kallio valaisi hieman syvällisemmin paikan toimintaa.

Nauha Ry on entinen Pirkanmaan Sininauha Ry, joka on toiminut vuodesta 1961. Kolme vuotta sitten nimi vaihtui lyhyemmäksi  Nauhaksi muun muassa kansainvälisten hankehakujen vuoksi.

Nauha on taloudellisissa näkymissä ja henkilöstön pysyvyyden kannalta kärkitoimijoita, ihan globaalistikin ajatellen. Päätoiminta keskittyy Pirkanmaalle ja vakinaisia työntekijöitä on tällä hetkellä 107. Palautteen perusteella hyviä ollaan, Juha kehuu. Alalle hän on itse ajautunut markkinointiviestinnän puolelta. IT-yritys meni konkurssiin ja eteen tuli kolme paikkaa, joista mies valitsi Nauhan: pienellä palkalla uuteen maailmaan. Aluksi hänellä oli tietokonealaan liittyviä tehtäviä: esimerkkinä sähkö- ja elektroniikkakierrätykseen liittyvä työllisyyspoliittinen hanke sekä lomakepohjia, käyntikortteja, nettisivuja, ynnä muita IT-alaan liittyviä tehtäviä.

Nauhan alla toimiva Abnoy Oy vastaa eri yksiköiden kilpailuttamisesta pois lukien kuntouttava työtoiminta. Abnoy Oy:n toiminnasta vastaa Mika Tuomola. Eri yksiköitä on pitkin Pirkanmaata, kaikista Nauhan asumispalveluista vastaa Abnoy Oy.

Ylöjärven  Parkkuussa sijaitsee alaikäisten nuorten päihdehuoltoon keskittyvä Villa Junior 1, Hämeenkyröön avattiin toukokuun alussa 2018 Villa Junior 2.  Vanhan kyläkoulun miljöössä puolestaan toimii lääkkeetön nuorten huumekuntoutus Villa Hockey Ylöjärven Länsi-Aureessa.  Kaukajärvellä Vilusen kartanon maisemissa sijaitsee Nauhan pääyksikkö, jossa toimintana on työllisyydenhoito, vertais-ja vapaaehtoistoiminta sekä asumispalvelua Abnoy Oy:n asunnoissa sekä paljon muuta. Lempäälästä ja Valkeakoskelta löytyy tukiasuntoja. Valkeakosken yksikössä tukiasuntoja on yksin tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille. Ylöjärvellä taas sijaitsee asumisyksikkö päihteettömään elämäntapaan sitoutuneille. Vuokra-asuntoja, joihin on mahdollisuus saada myös asumistukea.

Valkeakosken alaikäisten vastaanottotoiminnassa kotiutetaan alaikäisiä nuoria, ja on saatu hyviä tuloksia parissa vuodessa esim. kouluarvosanoissa. Kestävän kehityksen keskuksessa GreenTech Centerissä tehdään kuntouttavana työtoimintana uusiovaatteita ja uusiotuotteita. Valkeakoskella kuten Tampereellakin tehdään ryhmävalmennusmuotoisesti muun muassa uravalmennusta.

Maahanmuuttajia pyritään integroimaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Kielipulma on merkittävä, mutta parhaiten arkikielen oppii tekemällä asioita aidossa ympäristössä. Järjestö tahtoo olla aidosti suvaitsevainen ja tehdä hyvää. Kallio sanoo itsekin oppivansa joka päivä jotakin uutta. Päihdeongelmaisille ihmisille, jotka ajautuvat Nauhalle, on tärkeää, että voi itsenäisesti tehdä, ja että on aito halu tehdä jotain asian eteen keksimällä uusi suunta elämälle.

Kallio uskoo että Nauha Ry:n tunnettavuus kasvaa, kun esimerkiksi työntekijät ja asiakkaat kertovat tuttavilleen paikasta. Mielipiteitä saa olla sekä puolesta että vastaan. Oma kokemus on aina aito ja tosi. Parasta Kalliolle ovat ihmiset, jotka tätä työtä tekevät. Suurimman osan asioista voi oppia olemalla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan kymmenen prosenttia työntekijöistä on ihmisiä, jotka ”sabotoivat” ilmapiiriä. Kahdeksankymmentä prosenttia ei välitä. Kymmenen prosenttia työskentelevät iloisen tekemisen virrassa. Kallio on vakaasti sitä mieltä, että tästä puolet on Nauhalla työskentelevien mielipide, mikä tekee meistä paremman. Huonointa taas on rutiini, asioiden toisteisuus. Kun alkoholilaki muuttui, se ei tuonut Kallion mielestä lisää asiakkaita nauhalle. Lopuksi tiedustelimme, miksei Ilves pärjännyt. Toisen pitää olla kakkonen, kun toinen voittaa, oli kissojen kannattajan diplomaattinen vastaus.

 

Arto Toikkanen

3 Comments

  1. Millainen on henkilökunnan ammattitaito nuorten päihdekuntoutuskodeissa?
    Olen kuullut olevan melko yksipuolista, entisiä päihteidenkäyttäjiä, lyhyt työkokemus kaikilla, myös esimiehillä puutteellinen koulutus.
    Alaikaäisten hoito yksipuolisen kapea-alaista.
    Kannattaisi laittaa asiat alussa kuntoon ainakin Hämeenkyrössä,onko johtaja kykenevä työhönsä???

  2. Abnoy on osakeyhtiö joka vastaa toiminnasta. Nauha ry on enää pelkkä kulissi sille että osakeyhtiö tekee omistajilleen rahaa. Omistajilla löytyy osaamista mm. metallitöistä sekä mainosalasta. Samaa hommaa tekee Attendo ja Esperi care.

  3. Jo rubriikki kertoo kaiken olennaisen. Juuri niin hirveä, että se tuskin ”nauhalaisen toimittajan” näppiksestä. Kysymys kuuluukin, että mistä takaovesta tällaiset onnistuvat pääsemään lavalle hokemaan autokauppiaan ”syväfilosofisia” teesejään?