Tim Burtonin Top 5 Halloween-elokuvat

Kuva: Walt Disney Pictures

Elokuvaohjaaja Tim Burtonin goottitunnelmaa huokuva tuotanto kuuluu erottamattomasti halloweeniin, ja ilman sen akateemisempia perusteluja onkin ajankohtaista listata kyseiseen juhlapyhään kaikkein parhaiten sopivat Burton-elokuvat.

5. Beetlejuice (Beetlejuice, 1988)

Beetlejuice vuodelta 1988 oli ohjaaja Tim Burtonin varsinainen läpimurto ennen seuraavana vuonna ilmestyneen ensimmäisen Batman-elokuvan jättimenestystä. Geena Davisin ja Alec Baldwinin esittämä pariskunta saa tuonpuoleiseen siirryttyään taloonsa riesaksi perheen jonka karkottamiseksi heidän on opittava hyödyntämään omia kuolemanjälkeisen olomuodon tarjoamia kykyjään. Useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen pariskunta päättää kuitenkin turvautua riivahenki Beetlejuicen ammattiapuun häiriötekijän häätämiseksi talostaan. Erinäisten sattumusten kautta Michael Keatonin mestarillisesti tulkitsemasta Beetlejuicesta tulee kuitenkin osa ongelmaa.

4. Corpse Bride (Tim Burton’s Corpse Bride, 2005)

Vuonna 2005 tietokoneanimaatiot olivat jo lähes täysin valloittaneet kaupallisten animaatioiden markkinat, ja tuolloin perinteisellä stop-motion-animaationa toteutettu Corpse Bride oli animaatiokentällä melkoinen erikoisuus. Nuori sulhanen tulee häävalaansa harjoitellessaan vahingossa lupautuneensa jo edesmenneen nuoren naisen puolisoksi. Elokuvan tunnelma on erittäin vahva ja omaleimainen, ja elokuva käsittelee kuolemaa ja kuolemanjälkeistä elämää katkeransuloisella, mutta lämpimällä otteella. Kuolleiden maailma osoittautuu huomattavasti elävien maailmaa hilpeämmäksi paikaksi. Ääninäyttelijöinä kuullaan muiden muassa Johnny Deppiä ja Helena Bonham Carteria. Tim Burton jakoi elokuvan ohjausvastuun Mike Johnsonin kanssa.

3. Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007)

Tim Burtonin tuotannon brutaalimpaa ja makaaberimpaa osastoa edustaa Sweeney Todd, joka oli aikoinaan maailman ensimmäinen Pohjois-Amerikassa R-ikärajan saanut musikaalielokuva. Suomessakin tämä vuonna 2007 ensi-iltansa saanut elokuva sai K-18-ikärajan, mikä on varsin ymmärrettävää, sillä hurmeenroiskeita on todellakin tarjolla gallonoittain. Elokuva perustuu teatterimusikaaliin, joka taas pohjautui aikoinaan penny dreadful -kauhupokkareina julkaistuun tarinaan parturista, joka päättää kostaa perheensä murhaajille. Elokuvan antisankari perustaa oman salongin, jossa hänen turhan ihonmyötäisen parranajonsa uhreiksi joutuvat ihmiset päätyvät vuokraemäntä neiti Lovettsin lihapiiraiden raaka-aineiksi. Elokuvan tähtinä loistavat jälleen Tim Burtonin luottonäyttelijä Johnny Depp ja ohjaajan ex-vaimo Helena Bonham Carter.

2. Päätön ratsumies (Sleepy Hollow, 1999)

Vuonna 1999 Tim Burton filmasi uusintaversion Washington Irvingin klassisesta The Legend of Sleepy Hollow -tarinasta. Burtonin visio sumuisten nummien ympäröimästä Sleepy Hollown pikkukylästä hakee tunnelmallisuudessa vertaistaan ja sopii halloweeniin kuin kynttilät kaiverrettuun kurpitsaan. Elokuvassa Johnny Depp näyttelee konstaapeli Ichabod Cranea, joka lähetetään syrjäiseen Sleepy Hollown maalaiskylään tutkimaan murhien sarjaa, jossa kylän asukkaita on päätynyt päättömiksi ruumiiksi. Päällisin puolin viaton ja rauhallinen maalaisidylli kätkee sisäänsä synkän salaisuuden.

1. Painajainen ennen joulua (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Tim Burtonin ideoima ja Henry Selickin ohjaama The Nightmare Before Christmas on itseoikeutetusti yksi parhaita halloween-elokuvia koskaan, ja samalla yksi joulutunnelmaa kohottavimmista kulttuuriluomuksista sitten tarinankerronnan historian alkusointujen. Stop-motion-animaationa toteutettu tarina Halloween-kaupungin kuninkaasta Jack Skellingtonista, joka alkaa kyseenalaistaa tarkoitustaan ja identiteettiään, on yhä yhtä inspiroiva, koskettava ja puhutteleva kuin lähes kolme vuosikymmentä sitten. Elokuvasta on vuosien varrella kasvanut rakastettu klassikko, joka sopii yhtä hyvin katsottavaksi halloweenina kuin joulunakin. Päähahmo Jack Skellingtonista on myös tullut todellinen populaarikulttuurin ikoni, jonka tunnistettava hahmo koristaa tänä päivänä erilaisia tuotteita aina kaulakoruista T-paitoihin.

Kunniamaininta: Dark Shadows (Dark Shadows, 2012)

Vuonna 2012 ensi-iltansa saanut Dark Shadows on myös täysiverinen halloween-elokuva, joka esittelee eksentrisiä hahmoja pukeutumisideoita kaipaaville, ja goottiromanttista kuvastoa sitä janoaville. 1970-luvun televisiosarjaan perustuva elokuva saa alkunsa vuosisatoja arkussa viruneen Barnabas Collinsin herätessä vuoteen 1972 ja palatessa sukunsa kartanoon suojelemaan kriiseileviä sukunsa vesoja. Dark Shadowsin aikoihin Tim Burtonista oli tullut goottielokuvan synonyymi, mikä johti siihen, että hänen ohjausjälkensä alkoi vaikuttaa hieman yllätyksettömältä mittatilaustyöltä. Dark Shadows ansaitsee siitä huolimatta kunniamaininnan halloween-listalla.

Tektis: Vesa-Heikki Hietanen