
Erilaiset lihapullat, jauhelihapihvit sekä murekkeet ovat kätevä ja suhteellisen nopea tapa käyttää vanhaksi menossa olevat tai viimeisen päivämäärän juuri ylittäneet jauhelihat kerralla. Tässä on texmex-versio perus ”mureke” massasta.
Valmistus:
Silppua tuoreet yrtit ja jalapeno sopivaksi silpuksi. Sekoita kulhossa ensin munat, kermaviili, mausteet ja muut aineet keskenään. Sen jälkeen sekoita kunnolla jauheliha sekaan niin, että maut levittyvät massaan tasaisesti. Anna massan maustua tovi kulhossa. Jaa massa sen jälkeen sopiviksi lihapulliksi tai pihveiksi ja paista pannulla tai uunissa. (Uunissa 200-asteessa noin 15min.)
Jos muotoilet massasta murekkeen, niin paista se vuoassa 175-asteisessa uunissa keskitasolla kunnes pinta on kauniin ruskea. Murekkeita voi myös tehdä useamman pienemmän ns. annos murekkeen. (Huom. isompi mureke vaatii pidemmän paistoajan.)
Kaupan paahdetut sipulirouheet sisältävät vehnäjauhoa, joten jos halutaan gluteeniton massa, on korrppujauhojen lisäksi vaihdettava rouhe vaikka ruskistettuun tuoreeseen sipuliin. Korppujauhon sijasta voi käyttää esim itse hienonnettua gluteenitonta näkkileipää.
Aineet:
noin 400-800 g jauhelihaa (voi käyttää sika-nauta, nauta-sika, nauta tai broilerinjauhelihaa)
purkki kermaviiliä
puoli purkillista (tai maun mukaan) texmex-jalapenosiivuja hienonnettuna
1-2 valkosipulia murskattuna (tai maun mukaan)
noin dl paahdettua sipulirouhetta
½-1 dl korppujauhoja
2 rkl tomaattipyre
1-2 kananmunaa
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl cayennepippurijauhetta
1-2 tl oreganoa
1-2 rkl hienoksi silputtua tuoretta persiljaa tai korianteria