Taysin kampukselle valmistuu psykiatrian uudisrakennus

Nauhalainen pääsi tutustumaan Taysin psykiatrian uudisrakennukseen, jossa järjestettiin esittelykierros medialle syyskuussa 2022. Samana päivänä siellä vietettiin myös harjannostajaisia.

Olimme tutustumassa vielä rakenteilla olevaan rakennukseen, joten kokonaisuutta oli jonkin verran vaikea hahmottaa. Toki saimme monia mielenkiintoisia tietoja rakennuksesta ja sen yksityiskohdistakin. Sairaalarakennusta esitteli pääasiassa toiminnallinen projektipäällikkö Hannu Hunnakko. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin lähinnä potilaan näkökulmaan, ei niinkään arkitehtuuriin ja teknisiin ratkaisuihin.

Uuteen Tays T-rakennukseen tulee tiloja mm. aikuispsykiatrian osastoille ja poliklinikoille. Rakennus tulee kokonaan korvaaman Pitkäniemen sairaalan psykiatrian toiminnot, missä toiminta loppuu 2024. Hankkeen kustannukset kokonaistuudessaan tulevat olevaan nykyarvion mukaan alle 110 miljoonaa.

T-rakennus sijoittuu Taysin kampuksen Kaupin metsäalueen reunaan, Silmäkeskuksen ja Hotel Nordaldia Care:n rakennuksen taakse omaan rauhaansa. Julkiset kulkuyhteydet ovat hyvät. Lähelle kulkevat niin bussit kuin raitiovaunut.

Sairaansijoja on yhteensä 184, yksityishuoneita (2 kahdenhengen huonetta tarpeen vaatiessa). Jokaisessa huoneessa on oma WC ja suihku. Huoneiden viihtyisyyttä lisää lähes lattianrajaan ulottuvat ikkunat. Tiloissa on huomioitu luonnollisesti esteettömyys.

Aula- ja käytävätilat ovat avarat ja valoisat. Osastoillla on tilavat parvekkeet. Niihin tulee myös tupakointitilat. Potilailla on parvekeulkoilumahdollisuus vähintään 1 tunti päivässä. Parvekkeille tulee myös pienimuotoista puutarhatoimintaa johon myös potilaat voivat osallistua. Sisäpihoille on rakenteilla viheralueita luomaan viihtyisyyttä, ja vieressä sijaitsevat Kaupin ulkoilualueet.

Turvallisuuteen on kiinnitetty erityishuomiota. Jokaisella potilaalla on turvanappi. Potilaiden laskenta tapahtuu automaattisesti. Turvallistuudesta huolehtivat myös sairaalan järjestyksenvalvojat.

Osastoilla on sydäniskurit ja kulku pääsairaalaanpoliklinikoille sekä ACUTAAN mikä helpottaa potilaiden somaattisten sairauksien hoitoa ja kiireellistä hoidontarvetta ilman viivettä. Siirtyminen psykiatrisen sairaalan sisällä osastolta toiselle ja terapiatiloihin on myös sujuvaa.

Sairaalaan tulee erilaisia terapiaosastoja, liikuntasali ja sauna. Suuri liikuntasali mahdollistaa koollaan esimerkiksi lentopallon pelaamisen jne. Salissa voidaan myös järjestää erilaisia koulutustilaisuuksia. Lisäksi rakennuksessa tulee sijaitsemaan kädentaidon, musiikiterapia-, taideterapiatilat ja harjoittelukeittiöitä. Toimintaa ohjaavat terapeutit. Tavoitteena on itsenäiseen asumiseen ja toimintaan valmistaminen sekä kannustaminen hoitojakson jälkeen kun potilaat siirtyvät usein avohoidon piiriin.

Uskomme että tästä uudesta sairaalasta kehittyy kokemuksen myötä hyvä hoitopaikka akuuttipsykiatrialle, hoitojaksoille, toipumiselle, siirtyminen avohoitoon ja omaan parempaan siirtymiseen myös ainakin osittain omaehtoiseen elämään.

 

Kuvia

1. Pääsisäänkäynnin aluetta

 

2. Rakennuksessa on paljon kaarevia muotoja. Taustalla hotelli/silmäkeskus.

 

3. Vehreä piha-alue valmistumassa. Potilaille pienimuotoinen puutarhanhoito mahdollista.

 

4. Piha ja potilashuoneiden ikkunanäkymät.

 

5. Osaston käytävänäkymä.

 

6. Potilashuone, josta yksi on mallihuoneena. WC ja suihku joka huoneessa.

 

7. Osaston tilava parveke rakenteilla.

 

8. Kaupin metsää ja ulkoilualueita sairaalan ympärillä.

 

9. Havainnekuva rakennuksen tulevasta sisäänkäynnistä

 

Tekijät: Pietari ja Kaitsu