Tämä on lastenleikkiä

Improklubilla leikittiin karkeilla

Kuva ja teos: Päivi Haaksiluoto

Marko Herckmanin isännöimällä Improklubilla leikittiin karkeilla. Päivi Haaksiluodon ohjaama Karkkileikkipaja otti kantaa taidon ja taiteen käsitteeseen. Mikä on nykytaideteoksen olemus ja sen kriteeri? Täytyykö taiteen tekemiseen käyttää paljon aikaa ja vaivaa, vai voiko se olla vain hauska itseilmaisun keino? Karkkileikkipajassa tehty taideteos maistui hyvältä ja sen pystyi syömään. Taideteokseenhan voi käyttää joskus vain hyvältä maistuvia materiaaleja.

Karkkileikkipajan materiaaleina käytettiin karkkien lisäksi pahvia, paperia ja styroksia sekä coctail- ja grillaustikkuja. Karkeilla leikkimiseen sai jokainen luoda itse omat sääntönsä ja tärkeimpiä työkaluja olivat avoin mieli ja omat kädet.

Leikkipajaan osallistuivat Bertta, Erik, Jade, Kristiina, Mikael ja Nitta. Kahden päivän aikana käsiteltiin neljää eri teemaa, joita olivat luovuus, myönteiset tunnekokemukset, intuitiivinen ajattelu sekä leikki. Myönteisiä tunnekokemuksia ja merkityksiä etsittiin arkipäivästä luovasti leikkien. Karkkileikkipajan keskiössä olivat käsillä tekeminen ja aistihavainnot. Karkkien ominaisuudet herkistivät osallistujien tunto-, näkö-, haju- ja makuaistit. Ajankohtaisissa tutkimuksissa arvioidaan, että työelämässäkin voisi olla enemmän tilaa leikille. Leikki ei kuulu vain lapsuuteen vaan voi olla myös aikuisuuden kokemus, joka synnyttää edistää hyvinvointia ja luo merkityksellisyyttä. Ilo ja innostus ovat leikin olemus.

Afrikassa kello seitsemän aikaan koira löysi marjapensaan takaa ruumiin. Tapausta lähti tutkimaan Hercule Poirot koiransa ja Coca-Colan voimalla. Pikkulintu kertoi, että tapaukselle on kaksi silminnäkijää: hirvi ja puuma. He kertoivat tapauksesta, jossa mies oli murhannut naisen, koska tämä oli vienyt viimeisen kuppikakun. Kyseessä oli kateusmurha. (Tarina ja kuvitus: Bertta)

Leikkipajassa tavoiteltiin myönteisiä kokemuksia, joiden on todettu edistävän luovuutta ja hyvinvointia. Myönteisistä tunteista on hyötyä luovalle ajattelulle ja toiminnalle, koska ne vapauttavat mielen askartelemaan mitä moninaisempien tehtävien parissa. Osallistujat kokivat leikkipajassa myönteisiä tunteita, joita olivat ilo, uteliaisuus, huvittuneisuus, innostus, hämmästys, ylpeys, inspiraatio, mielenrauha, vapaus ja nostalgia. Sen lisäksi myös keskittyneisyys mainittiin myönteisenä tunnekokemuksena, joka ilmeni luovan tekemisen aikana. Luova prosessi karkeilla herätti osallistujissa myös kielteisiä tunnekokemuksia, kuten ahdistusta ja epätoivoa. Usein luovuus edellyttääkin loogisen ajattelun kontrollista irti päästämistä. Osallistujia rohkaistiin heittäytymään sekä improvisoimaan luovasti. Luovan karkkileikkipajan yhtenä haittapuolena mainittiin houkutus syödä liikaa karkkia.

Teksti: Päivi Haaksiluoto

Galleria