Superhelle ja vinkkivitoset

Kuinka selvitä helteestä

28Superhelle ja käytännön vinkit.

Me suomalaiset emme kauhean usein pääse valittamaan kovista helteistä ja tukalasta hiestä auringon pohottaessa täydeltä teholta, mutta nyt se tilanne on täällä. Helteet. Superhelteet. Nyt nimittäin rikotaan jo melkein lämpöennätyksiä. Mitä sitten tehdä, että olo voisi olla jotakuinkin siedettävä?

Kaikillahan nämä helteet eivät tunnu missään, mutta suurimmalla osalla ihmisistä ja heidän lemmikeistään nämä kelit voivat pahimmillaan olla jo terveysriski. Nauhalainen koosti teidän iloksenne selviytysmisoppaan, jonka avulla toivon mukaan olonne helpottuu. Oppaassa myös muita tärkeitä neuvoja ja vinkkejä hiki-infernon selättämiseen. Olkaa hyvä!

Nesteytys ja ravinto

 1. Yksi tärkeimmistä asioista kuumien säiden aikaan on pitää huolta riittävästä nesteytyksestä. Pelkän veden lisäksi olisi hyvä nauttia esimerkiksi kivennäisvesiä tai mehuja, jotta elimistö saa ylläpidettyä suolatasapainoa.
 2. Hyödynnä pakastinta. Jäätelöt ja jäädytetyt hedelmät viilentävät oloa. Esimerkiksi viinirypäleistä tulee viileä välipala, kun niiden antaa jäätyä pakkasessa useamman tunnin. Myös raikkaat sorbetit maistuvat.
 3. Vaihda runsasproteiiniset ja raskaat ruuat kevyempiin versioihin. Salaatit ovat oiva esimerkki tarpeeksi kevyistä, mutta ruokaisista hellepäivän ruuista. Liian tuhti ruoka tekee olon entistä tukalammaksi helteellä.
 4. Huolehdi myös, että lähipiirisi vanhukset – etenkin jos asuvat yksin – pärjäävät ja juovat riittävästi nesteitä ja syövät säännöllisesti kevyitä aterioita.
 5. Vältä kofeiinipitoisia juomia kuten kahvia ja teetä, sillä ne tunnetusti kuivattavat elimistöä entisestään jolloin myös nestehukan riski on suurempi.
 6. Kylmät pirtelöt ja smoothiet ovat hyvä tapa saada ravintoa elimistöön jos varsinaista ruokaa ei tee ollenkaan mieli.
 7. Jäätelöpuikkoja voi myös tehdä itse muovisiin kaupasta ostettaviin muotteihin. Ainakin saa makunsa mukaista.
 8. Suosi ruokia, joiden lämmitys onnistuu mikroaaltouunilla. Uunin ja lieden käyttö lämmittää asunnon ilmaa entisestään.

Ulkoillessa

 1. Suosi vaatteita jotka ovat väljiä ja väriltään vaaleita.Mustat ja tummat vaatteet ovat usein tukalan kuumia.
 2. Käytä aurinkorasvaa riittävästi ja lisää sitä riittävän usein. UV-säteily on tänä kesänä poikkeuksellisen kovaa. Ihon palamisen lisäksi voit välttyä rasvaamisella ikävältä aurinkoihottumalta.
 3. Suojaa pääsi päähineellä ja silmäsi aurinkolaseilla. Tiesitkö, että myös huulille on omia aurinkosuojatuotteita?
 4. Jos ulkoilet lenkittääksesi koiraa, suosi metsäpolkuja mahdollisuuksien mukaan, sillä asfaltti kuumentuessaan voi polttaa koirien tassut pahasti. Pidä riittävästi juomavettä myös koiralle mukana.
 5. Jos mahdollista, sijoita omat ulkoilusi vuorokauden viileämpiin ajankohtiin, kuten aamuihin tai myöhäisempiin iltoihin.
 6. Suosi varjoisia paikkoja ja vältä suorassa auringonpaahteessa pitkää paikallaanoloa. Päähine auttaa vähentämään riskiä auringonpistoksesta.

Kotona:

 1. Hyödynnä aamun ja myöhäisillan viileimmät hetket ja hoida asunnon tuuletus silloin. Ristivetoa pidetään tehokkaimpana.
 2. Nukkumapaikkaa kannattaa vaihdella sen mukaan, mikä asunnon viilein huone on.
 3. Hyödynnä mahdolliset tuulettimet ja ilmastointilaitteet. Pienempiäkin tuulettimia saa nykyään melko edullisesti.
 4. Pidä verhot suljettuna ja ikkunat kiinni päiväsaikaan.
 5. Ilmastointilaite on tehokkain, sillä se myös jäähdyttää sisäilmaa eikä vain kierrätä lämmintä huoneilmaa.
 6. Kylmä suihku tuo hetkellistä helpotusta, jos olo on kovin tukala. Muutoinkin kylmällä vedellä esimerkiksi kasvojen huuhtelu saattaa virkistää oloa.
 7. Jos nukkuminen on hankalaa kuumuuden vuoksi, voi kotosalla pitää tyynyä pari tuntia pakkasessa ennen nukkumaanmenoa. Sama idea toimii, jos tuo vuoteeseen pyyhkeeseen käärittyjä kylmäkalleja, jotka viilentäessään helpottavat unensaantia.
 8. Vältä sähkölaitteiden tarpeetonta käyttämistä, sillä nekin kuumentavat huoneilmaa.

Muuta huomioitavaa kuumien säiden aikaan:

 • Pidä huolta, että lemmikkisi eivät pääse karkuun mikäli tuuletat ulko-oven tai parvekkeen oven kautta.
 • Lemmikit kaipaavat erityistä huolenpitoa ja tarkkailua helteiden aikaan, sillä ne voivat ihmisten lailla saada lämpöhalvauksen, jotka voivat olla kohtalokkaita. Pidä huolta lemmikkien riittävästä nesteytyksestä.
 • Selvitä etukäteen mikä on lähin päivystävä eläinklinikka, jotta tilanteen vaatiessa saat hankittua eläimellesi nopeasti apua.
 • Huomioi ruuan säilytys ja pidä huolta kylmäketjusta. Kauppareissulle kannattaa varata mukaan omat kylmäkallet takaamaan herkkien tuotteiden säilyvyys matkan ajaksi.

Ihania kesäpäiviä toivottaen,

Jenni

Artikkelikuva: Sami O

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa