Seitsemän vaihtoehtoista Halloweenin viettopaikkaa

Varoitus: tämä artikkeli ei välttämättä sovi heikkohermoisille!

Nykymuotoinen Halloween on kotoisin Pohjois-Amerikasta, minne se rantautui irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana. Britteinsaarille heidän kelttiläiset esivanhempansa saapuivat osapuilleen Keski-Saksan, läntisen Tshekinmaan sekä Pohjois-Baijerin väliseltä alueelta, joten itse juhlakin saattaa olla Keski-Eurooppalaista alkuperää.

Mutta yhtäkaikki, halloweenia ei aina ole pakko viettää ”rapakon takana”, mistä seuraavat esimerkit:

 

Karo Hult

1. Nukkesaari, Meksiko: 1950-luvulla mies nimeltä Julian Santana Barrera halusi yksineläjäksi eräälle Mexico Cityn eteläpuolella sijaitsevalle saarelle. Yritys kuitenkin epäonnistui, sillä pian hänelle ilmestyi pieni tyttö. Tämä kertoi olleensa leikkimässä ko. saarella, kunnes joutui veden varaan kohtalokkain seurauksin. Kohta ilmestyksen jälkeen don Julian löysi vanhan nuken, jonka hän arveli kuuluneen edesmenneelle lapselle. Hän asetti sen näkyville lohduttaakseen tätä, mutta siitä huolimatta kummittelu voimistui muuttuen yhä piinaavammaksi. Niinpä hän osti lisää nukkeja viljelemillään maataloustuotteilla, mutta sekään ei tepsinyt, päinvastoin: Barrera alkoi pelätä tyttövainajan hengen kaappaavan hänetkin tuonpuoleiseen. Niin mahdollisesti kävikin, sillä vähän ajan päästä miehen ruumis löydettiin kellumassa samasta rantamatalikosta likan tavoin vuosia aiemmin.

Nimestään huolimatta Nukkesaari ei siis ole mikään pikkutyttöjen toivelomakohde vaan kaikkea muuta: nämä nuket eivät näet sano ”Mamma”, vaan kyttäävät vierailijoita, sähisevät näille uhkaavasti ja kaikkialla huokuu yliluonnollisten voimien ja kuoleman läsnäolo. Lisäksi väitetään tyttövainaan hengen riivanneen ko. nuket ja samaisiin mollamaijoihin kerrotaan myös herra Barreran sielun olevan vangittuna. Mene ja tiedä, ehkä sinäkin kelpaat joukon jatkoksi.

 

2. Akershusin linna, Norja: Oslon keskustassa sijaitsee rakennus joka on toiminut paitsi linnana myöskin vankilana 1700- ja 1800-luvuilla sekä natsien ylläpitämänä komento-, kuulustelu-, kidutus-, ja teloitustukikohtana. Viimeksimainitut rikoksineen ovat ehkä jättäneet jälkeensä negatiivista energiaa sillä linnassa vierailleet ovat tunteneet tönimistä ja kuulleet epämääräisiä huutoja sekä kahleiden kalinaa. Tunto ja kuulohavaintojen lisäksi alueella näyttäytyy myös pari ”hauskaa veijaria.” Linnan sisätiloissa ilmestyy naishahmo pitkässä liehuvassa kaavussa, kunnes hetken päästä katoaa. Hän tuskin pärjäisi missikisoissa sillä häneltä puutuvat kasvot. Malcanissen niminen aavekoira puolestaan kummittelee linnan pääporteilla, minne se haudattiin elävänä vuosisatoja aiemmin. Vilauskin tästä piskistä ennustaa varmaa kuolemaa.

 

3. Bethnal Greenin metroasema, Englanti: Paikka löytyy Itä-Lontoosta samannimisestä kaupunginosasta. Maaliskuun kolmantena 1943 käytti brittiarmeija sitä uusimpien aseidensa testauskohteena. Mokaa seuranneessa paniikissa menehtyi 173 henkeä, joista 62 lapsia. Öisin siellä kuullaan edelleenkin aikuisten hätähuutoja, tuskanvoihketta sekä lasten itkua. Tunnelmaa!! Tunnelmaa!!

 

4. Vysheradin hautausmaa, Tshekki: Näillä kukkuloilla näki prinsessa Libushe näyn kaupungista, jonka maine nousee tähtiin. Nykyään nämä ovat prahalaisten suosittu vapaa-ajan viettokohde. Paikan päältä löytyy muutama nähtävyyskin, esim. 1600-lukuinen Leopoldin portti ja Pyhän Martinuksen Rotunda 1000-luvulta. Mutta kaikkein mielenkiintoisin on sikäläinen hautausmaa. Jos onnistut jäämän sinne sulkemisajan jälkeen, huomaat viimeistään yöllä vanhan mummon pudottelemassa valkeita ruusunlehtiä. Kysymyksessä on valepukuinen kuolema, joten noukkiessasi yhdenkin, on pelisi selvä. Mutta ei hätää: jos sinulta löytyy henkkarit, lohduttaudu sillä että maallinen tomumajasi hoidetaan varmasti takaisin koto-suomeen. Lisäksi jätät itsestäsi mitä unohtumattomimman halloweenmuiston. Ainakin sukulaisillesi ja tuttavillesi.

 

5. Aokigaharan metsä, Japani: Fujivuori, tuttavallisemmin Fujisan, lienee Japanin tunnetuimpia maamerkkejä. Sen luoteispuolella sijaitsee ”Sinisten puiden niitty” eli Aokigahara. Metsä tunnetaan myös nimellä Puumeri. Kokonaisuus on niin tiheä, ettei sieltä löydy yhtäkään elävää olentoa, mutta paranormaalia toimintaa sitäkin enemmän ja kahdesta syystä: ruuan niukkuudesta johtuen sinne hylättiin aikoinaan jälkikasvu tai iäkkäät omaiset ja sukulaiset. Heidän osakseen tuli hidas mutta varma nälkäkuolema, mikä ei anna heidän sieluilleen rauhaa. Toinen on kirjailija Seichö Matsumoton vuonna 1960 (nimeä eivät kirjoittajan tietolähteet valitettavasti mainitse) ilmestynyt teos. Se kertoo pariskunnasta, joka teki kyseisessä metsässä itsemurhan. Opuksesta tuli aikansa myyntimenestys ja monet ovat jälkikäteen seuranneet kirjan päähenkilöiden esimerkkiä.

Nykyään paikanpäällä on kylttejä joissa sekä japaniksi että englanniksi kehotetaan mitä vakavimmin perääntymään. Neuvosta piittaamattomat ovat kertoneet näkymättömästä voimasta, joka ei tahdo päästää otteestaan. Ehkäpä molemmilla tavoin menehtyneet haluavat värvätä uusia jäseniä tiimiinsä. Jos näin, hyvin ovatkin onnistuneet sillä ko. metsästä noudetaan vuosittain noin 70 ruumista ja vielä isompi määrä jää löytämättä. Hmmm….?

6. Baguio City, Filippiinit: Onko mahdollista, että kokonainen kaupunki olisi aaveiden valtaama? Perusteita ainakin pitäisi löytyä, sillä toisen maailmansodan aikana syyllistyivät japanilaiset siellä mitä alhaisimpiin sotarikoksiin. Näistä mainittakoon vuonna 1908 rakennettu Teacher´s Camp, jossa miehitysarmeija kidutti vankejaan. Nykyään alueelta on vuokrattavissa loma-asuntoja, mutta siellä haahuilevat myös japanilaisten uhrien kaunaiset henget täynnä revanssimieltä. Seuraa ei siis pitäisi puuttua.

7. Monte Cristo Homestead, Australia: Juneen pikkukaupungista Australian Uudesta Etelä-Walesista löytyy talo, jolla on takanaan normaalia monivaiheisempi historia – jopa siinä määrin, että sitä pidetään maan kummittelevimpana asumuksena. Kaikki alkoi oletettavasti talon valmistumisvuodesta 1884, jolloin sinne asettui Crawleyn perhe. Ensin menehtyi pieni tyttövauva hoitajan pudotettua tämän alas portaita. Hoitajan mukaan jokin näkymätön voima oli tönäissyt vauvan hänen sylistään. Siitä lähtien vauvan hengen kerrotaan kummittelevan menehtymispaikallaan kostaakseen eläville kohtalonsa.

Seuraavaksi riisti perheen  palvelijar itseltään hengen hyppäämällä alas talon parvekkeelta. Sittemmin 1800-luvun tamineissa olevan nuoren naishenkilön haamu on nähty leijumassa kyseisen partsin luona. Lisäksi sen alla olevilta portailta löytyy valtava verilammikko, joka puhdistamisesta huolimatta ilmestyy aina uudelleen.

Kolmas on tallipoika Morris. Hänellä oli tapana loikoilla talon talleilla sairasta teeskennellen. Eräänä päivänä isäntä (Mr. Crawley?) ei häntä uskonut vaan sytytti heinäpaalit tuleen. Sairautensa vuoksi tallipoika ei kyennyt nousemaan vaan paloi elävältä, minkä jälkeen hänet hiiltynyt hahmonsa on nähty vaunuvajan luona ja talleilla kuullaan yhä hänen viimeiset parkaisunsa.

Tänä päivänä Monte Cristo on avoinna yleisölle. Siellä voi jopa yöpyä, mutta kaikkien hermot eivät ole kestäneet aamuun asti. Miten on sinun laitasi?

Niin, hyvä lukija. Halloweenin viettoon ei todellakaan tarvitse matkustaa Amerikan mantereelle. Kyllä vaihtoehtoja riittää!

Teksti: Matti Nikama

Kuva(t?): ?

Lähteet: Aaveet ja muut oudot ilmiöt (Gummerus 2019)

Helin, Antti: Mondo matkaopas Praha (2013)

Verkkolehti Nauhalaisen Halloween spesiaali 2020

Wikipedia