Raskasta joulua

Perinteisiä joululauluja hevityyliin esittävä Raskasta joulua -kiertue on täyttänyt keikkapaikkoja ympäri Suomen tänäkin vuonna, Nokia-areenalla keikka on 9.12. Jo vuodesta 2004 toiminut projekti lienee maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen ainakin pitkäkestoisen suosionsa osalta. En tiedä tarkempaa syytä kestosuosiolle, paitsi että suomalaiset ovat hevikansaa — tehdäänhän täällä esim. lapsille suunnattua metalliakin. Joka tapauksessa konsepti on selvästi yleisönsä löytänyt.

Raskaan joulun pääarkkitehti on kitaristi Erkka Korhonen. Ainakin suomenkielisen Wikipedian mukaan yhtenä innoittajana konseptille toimi Trans-Siberian Orchestra, joka on 1990-luvulta asti toiminut all stars -tyylinen kokoonpano, joka on julkaissut mm. rock-oopperamaiseen ja sinfoniseen tyyliin tehtyjä joululevyjä. Erotuksena Korhosen projektiin TSO tosin levyttää ja esittää pääosin omaa tuotantoaan, eikä pelkästään joulumusiikkia.

Muutamia muita kansainvälisiä tunnettujen tekijöiden hevijouluprojekteja löytyy: Twisted Sister -yhtyeen A Twisted Christmas -joululevy (2006), Rob Halfordin Winter Songs -levy (2009) ja Kississäkin soittaneen kitaristi Bob Kulickin all stars -kokoonpanolla (mm. Dave Grohl, Lemmy, Ronnie James Dio) kasaama joululevy We Wish You a Metal Xmas and a Headbanging New Year (2008). Nämä kaikki on kuitenkin tehty vasta ensimmäisen Raskasta joulua -levyn (2004) jälkeen. Toki metallia laajemmasta rokkikentästä joululaulujen levytyksiä löytyy hyvinkin paljon.

Raskaan joulun bändissä on Korhosen ohella soittanut tunnettuja muusikkoja, mutta homman tähtiä ovat hyvin selkeästi laulusolistit. Vokalistikööri on melkein kuka-kukin-on -lista täkäläisistä raskaan musiikin laulajista ja monet ovat olleet mukana lähes koko projektin ajan. Tunnetuimpia levyillä ja/tai keikoilla esiintyineitä ovat mm. Tarja Turunen (Nightwish), Marko Hietala (Nightwish), Tony Kakko (Sonata Arctica), Jarkko Ahola (Teräsbetoni), Ari Koivunen (Idols, Amoral), Ville Tuomi (Kyyria, Suburban Tribe, Leningrad Cowboys), JP Leppäluoto (Charon, Yö), Pasi Rantanen (Thunderstone), ja Antony Parviainen (Machine Men, Psychework), mutta moni muukin on ollut äänessä jossakin vaiheessa.

Kansainvälistäkin väriä Raskaassa joulussa on ajoittain, mm. tänä vuonna ruotsalaisvahvistukset Elize Ryd (Amaranthe) ja Tommy Karevik (Seventh Wonder, Kamelot) sekä jopa progemetallin vokalistilegenda Geoff Tate (Queensrÿche).

Levyjä projekti on julkaissut kahdeksan. Ne ovat myyneet erittäin hyvin: suurin osa vähintään kultalevyn verran, parhaimmillaan jopa tuplaplatinaa. Kaikkein tunnetuimmat joululaulut tuli pitkälti käytettyä parilla ensimmäisellä levyllä ja sen jälkeen mukana on ollut myös vähän vähemmän tunnettuja lauluja tai uusia versioita aiemmin jo julkaistuista.

Raskaassa joulussa esiintyneistä artististeista muutamat ovat erikseenkin tehneet jouluaiheisia keikkoja ja levyjä. Tarja Turunen on julkaissut useamman joululevyn, jotka tosin ovat tyyliltään lähempänä klassista musiikkia. Tuorein on tämän vuoden Dark Christmas, jonka konserttikiertue vierailee Tampereen Tuomiokirkossa 14.12. Myös Jarkko Ahola on julkaissut joululevyjä ja tehnyt runsaasti joululaulukeikkoja.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?