Rakkaudesta Rahaan

Tuoko raha onnen?

Raha. Arvon mitta ja vaihdon väline. Nykyisessä rahajärjestelmässä uutta rahaa tulee kiertoon ainakin silloin, kun joku ottaa lainaa. Ja kun joku maksaa velkansa, tuo rahamäärä katoaa kierrosta. Omistamasi rahamäärä on siis jonkun velkaa jollekin. Rahan voi toki käsittää muillakin tavoilla.

En usko, että kovinkaan moni haluaa oikeasti tulla miljonääriksi miljonääriksi tulemisen vuoksi. Todellisuudessa rahalla tavoitellaan turvaa, iloa, rauhaa ja kenties pientä jännitystä; valtaa toisiin ihmisiin; rakkautta, joka ei tunnetusti ole ostettavissa. Raha ei olekaan itse tarkoitus, vaan keppiheppa johonkin muuhun. Ilo löytyy sisältä, kuten eräs pääsiäismunamainos väittää. Ilossa, rauhassa ja rakkaudessa eläminen luo rahavirran, joka on linjassa näiden fiilisten kanssa. Ja kurjuudessa, köyhyydessä, rakkaudettomuudessa ja arvottomuudessa eläminen luo näiden kanssa harmoniassa olevan rahavirran.

Oletetaan, että rahajärjestelmä on rahankiertoelimistö. Raha kiertää kyseisessä elimistössä kuin veri suonissa. Elimistöön kuuluvat pankit, yritykset, valtio, kunnat, Veikkaus, toiset ihmiset, setelit ja kolikot jne. Ihmiset ovat kyseisen elimistön soluja, joihin raha virtaa ponnistelematta ja yrittämättä. Raha näyttää tulevan sieltä, mihin yksilö on yhteydessä ja mihin tuntee samaistuneensa. Pohjimmiltaan kuitenkin toisilta ihmisiltä; juuri oikean suuruisena oikeaan aikaan. Ihmiselimistönkin solut saavat tarvitsemansa energian aina oikeaan aikaan lähettämällä signaalin esimerkiksi aivoille, joka junailee tarvittavat ainekset signaalin lähettäneeseen soluun.

Koska raha kulkee ihmisten kautta, niin eräs tapa vaikuttaa rahamääräänsä on jollain lailla palvella ihmisiä. Parhaimpia palveluita mielestäni on uskaltaa olla oma itsensä ja elää unelmaansa. On se sitten lintujen ja maisemien katselua, kivien heittämistä veteen, kävelystä nauttimista, kotona olemista, uuden yhteiskunnan rakentamista, uusien ajatusten ja näkemysten jakamista, ystävien seurassa olemista, toisista välittämistä tai vain olemista läsnä kahvilassa, puistossa, festareilla ja ostoskeskuksessa. Tapa on myös antaa runsaudestaan ja ilostaan. Sitä saa, mitä antaa. Yksi tapa puolestaan on vastustaa mitä tahansa. Se pysyy, mitä vastustaa. Ja mitä enemmän vastustaa, sitä enemmän vastustamisen kohde saa energiaa ja sitä varmemmin ja isommin se ilmaisee itsensä. Tapahtuu läpimurto; tavalla tai toisella.

Peruskoulussa opetettiin energian säilymislaki, eli energia muuttaa muotojaan muodoista toisiin häviämättä minnekään. Kaikki on energiaa, niin myös raha, joka seuraa havaintoa. Kokeeko elävänsä köyhyydessä ja puutteessa, vai runsaudessa ja yltäkylläisyydessä? Jos on pitkään elänyt puutteen tilassa, niin se ei ihan heti sormia napauttamalla vaihdu fyysiseen runsaudensarveen. Huomion siirtäminen runsauteen alkaa viedä puutteelta energiaa ja voimaa. Analogia voisi olla vaikka karusellin pyörimissuunnan vaihtaminen. Ensin pyörii yhteen suuntaan; vähentämällä pyörittämisvoimaa karuselli pysähtyy, ja lisäämällä voimaa toiseen suuntaan se alkaa pyöriä jälleen. Raha mahdollistaa asioita olematta koskaan itse tarkoitus. Rahan voi käsittää vielä ilmentymättömäksi mahdollisuudeksi, joka vain odottaa muotoon tulemista joksikin halutuksi.

Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan uskomattomat 78% amerikkalaisen futisliigan NFL:n pelaajista joutuu talousvaikeuksiin kahden vuoden sisällä uransa päättymisestä. Korisliiga NBA:n pelaajista 60% koittaa sama viidessä vuodessa uran loppumisesta. (Lähde: Sports illustrated). Rikkaus ja raha ei ole vain ulkoista ja materiaalista runsautta. Ennemminkin sisäsyntyistä ja omia asenteita, jotka säteilevät sisältä ulospäin. Suurikaan rahamäärä ei pelasta sisäiseltä köyhyydeltä eikä onttoudelta, vaan saattaa jopa voimistaa näitä. Sisältä täyttyessään myös ulkoinen maailma alkaa heijastaa todellista rikkautta ja aineellista runsautta; yllin kyllin rahaa. Tavallaan rahan merkitys ja valta vähenee, eikä sitä tarvitse ajatella, jolloin sitä vain on. Raharikkauden kestäminen vaikuttaa vaativan nöyryyttä ja kykyä olla pitämättä rahasta kiinni; ja luonnollisesti köyhyydestä luopumista.

Kun muuttaa itsessään jotain, rahavirralla on taipumusta muuttua myös. Esimerkiksi jäämällä työttömäksi rahaa virtaa ehkä toisenlaisia määriä jostain muualta kuin töissä ollessa. Opiskelujen päätyttyä opintotuen tilalle tulee jotain muuta. Artikkelin kirjoittamishetkellä allekirjoittaneelle ajankohtainen asia on, että mitenkäs Kelan tuilta pääsee pois. Kelan tuilla oleminen on ollut oman aikansa ihan paikallaan ja ok. Olen alkanut luonnollisesti haluamaan joitain muita kokemuksia elämältäni, jolloin olen tätä alkanut funtsia ja valmistella. Olen pitänyt siitä varmuudesta, että tiedän, milloin ja kuinka paljon rahaa saan. Lisäksi se on tuttua ja helppoa. Kelan maksut ovat olleet ajallaan tilillä, ja noin mukava tukijärjestelmä on tuonut turvallisuuden tunnetta. Nykyisellä työmarkkinatuella ei kuitenkaan ihan uutta omakotitaloa tai Dodge Ramia osteta, vaikka kuinka niin uskottelisin itselleni. Selviytymiseen se on ollut varsin mainio tuki. Elämä silti omasta mielestäni on muuta kuin selviytymistä. Se on elämistä.

Kun aika koittaa, homma on kaiketi laitettava käyntiin niin, että vain luovun noista tuista. Siitä varmuudesta, että tietäisin, milloin ja kuinka paljon rahaa tilille ja lompsaan ilmaantuisi, niin pelottavaa kuin se vaikuttaakin olevan. On ilmennyt ajatuksia, että miten sitten selviän ja mistä saan rahaa. Se on tuntematonta maaperää. Kuitenkin tuesta on päästettävä irti ja pesästä lennettävä maailmalle, jotta jotain vielä kivempaa voisi ilmetä elämään. Onhan se muutos. Alkaa olettamaan, että aiemmin tehdyt valinnat ei olekaan enää linjassa sen kanssa, mitä haluaa olla ja on. On uskottava ja luotettava, että rahaa tulee joka tapauksessa helposti ja runsaasti.

Eräs itserakkauden määritelmä on, että tee mitä haluat silloin kuin haluat. Jos Sinun ei tarvitsisi tehdä rahan vuoksi mitään, mitä Sinä silloin tekisit?

Teksti: R J K
Artikkelikuva: Pixabay

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa