Pintaa syvemmältä -Vedenalaisten eläinten supervoimat

Eläinkunnasta löytyy jopa Marvel-hahmojen kykyihin verrattavia tutkijatkin alituiseen yllättäviä supervoimia. Tässä esittelyssä muutama ihmiseläimissä kateutta herättävä tosielämän vedenalainen supersankari.

 

Alle sentin kokoinen rapu, mutta äänekkäämpi kuin rock-konsertti!

Vuonna 2017 löydetty pistoolirapuihin kuuluva Synalpheus Pinkfloidi pystyy saksiaan napsauttamalla luomaan 210 desibelin äänen, joka on siis kovempi kuin suihkuhävittäjästä tai avaruusraketin noususta lähtevä meteli. Tämä itäiseltä Tyyneltämereltä tavattu katkarapuihin lukeutuva laji on kooltaan vain noin puolen senttimetrin mittainen, mutta pystyy nopeasti sakseaan napsauttamalla luomaan reaktion, jossa saksen sisälle valtavalla nopeudella pakkautuneen veden lämpötila nousee hetkellisesti auringon pintalämpötilaa vastaavalle tasolle. Tuloksena syntyy niin voimakas ääni, että pistoolirapu käyttää sitä lähellä olevien kalojen saalistamiseen. Ja kyllä, rapu on nimetty Brittiläisen legendaarisen rock-yhtyeen Pink Floydin mukaan.

Synalpheus Pinkfloidi

 

Kuolemattomuus

Lampipolyyppi on polttiaiseläinten ryhmään kuuluva eläin, joka ei tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan vanhene lainkaan, ja saattaa täten teoriassa elää vaikka ikuisesti. Lampipolyyppi on myös melkoisen sitkeä eläin. Tämä tieteellisen sukunimensä kreikkalaisen taruston Hydralta saanut otus voidaan nimittäin hajoittaa yksittäisiksi soluiksi, eikä supersankarimme kuole siltikään! Lampipolyypin solut hakeutuvat jälleen yhteen ja muodostuvat taas ehjäksi lampipolyypiksi! Lisäksi tällä pienellä selviytyjällä on lonkeroidensa päissä hermomyrkkyharppuunat, joilla se lamauttaa jopa itseään isompia saaliita.

Hydra vulgaris

 

Loputon uudelleensyntymiskyky

Turritopsis dohrnii on polyyppieläin, joka kasvettuaan meduusaksi pystyy palauttamaan itsensä polyypiksi eli vauvavaiheeseen loputtomia kertoja. Eli aina kun tämä aikuiseksi meduusaksi kasvanut polttiaiseläin vahingoittuu, sairastuu tai tulee liian vanhaksi, voi se aina aloittaa alusta ja paluttaa itsensä merenpohjasta sojottavaksi polyypiksi, josta pian kasvaa taas ehjä ja nuori meduusa. Täten tämä polyyppi voi harrastaa uudelleensyntymistä kerta toisensa jälkeen ja elää teoriassa ikuisesti. Extra life! Respawn!

Turritopsis dohrnii – ylösnousemusmeduusa

 

Sähköntuotto omasta elimistöstä

Vuorossa shokeeraavia faktoja! Sähköankerias on veitsikaloihin kuuluva kala, joka pystyy tuottamaan sähköä omasta kropastaan erityisten sähköelinten avulla. Etelä-Amerikan koillisosissa tavattava sähköankerias pystyy tuottamaan jopa 650 voltin sähköiskun, jota se käyttää saalistamiseen tai puolustautumiseen.

Electrophorus electricus – sähköankerias

 

Nopein lyönti ja supersilmät

Sirkkaäyriäinen voi kasvaa maksimissaan vain 30 senttimetrin mittaiseksi, mutta sen eturaajojen tarjoilema isku vastaa pienikaliiberisen aseen luotia! Tämän kuoriäyriäisten sukuun kuuluvan eläimen lyönti on niin vahva ja nopea, että vesi kiehuu pikaisesti iskun voimasta ja tuloksena syntyy myös kohdetta tuhoavia kavitaatiokuplia. Sirkkaäyriäisen silmät ovat myös melkoinen ihme. Sirkkaäyriäisen värinäkö perustuu kahteentoista värireseptoriin, kun ihmisen värinäkö perustuu vain kolmeen. Sirkkaäyriäinen kykenee näkemään sähkömagneettisen säteilyn spektrin ja valon polarisaatioasteen, joten maailma tämän eläimen silmin nähtynä olisi jotain ihmismieltä järisyttävää!

Odontodactylus scyllarus – mantisrapu

 

Teksti: Vesa-Heikki Hietanen
Kuvien lähteet: 1. Wikipedia 2. Aalto yliposto, Maija Tammi 3. Scienceabc.com 4. Yle. 5. Erään planeetan ihmeitä.

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa