Pieni suuri ajatus

Olet ajatustesi luomus.

Se mitä ajattelet, ei välttämättä ole totta. Kyse on usein uskomuksista, jotka ovat syntyneet jo varhain lapsuudessa. Sinulle voi olla täysin totta päässäsi oleva ajatus, esimerkiksi ”olen epämiellyttävä ihminen”. Kun synnyit, et varmasti pitänyt itseäsi epämiellyttävänä, vastenmielisenä tai rumana. Olet luonut tämän uskomuksen vähitellen tulkintana saamastasi ympäristön palautteesta. Yksinkertaistettuna esimerkkinä: jos vaikkapa jatkuvasti kuulit alakoulussa opettajalta, että ”taas se Pekka kaivaa nenäänsä, onpa todella epämiellyttävää! ” tai ”Pekka, on todella epämiellyttävää, että häiriköit muita tunnilla”, aloit vähitellen uskoa olevasi epämiellyttävä ihminen. Mutta eihän se mitä teit alakoulussa, vaikka se olisi joistain ollutkin epämiellyttävää, voi määrittää sitä millainen ihminen olet nyt! Ajatuksesi ei siis voi olla totta, se on vain luomasi uskomus.

Esittäisinkin kysymyksen sinulle: Mitä haluat ajatella itsestäsi? Sillä voit todella valita mitä ajattelet ja millaisia uskomuksia itsestäsi luot! Haluatko muka oikeasti ajatella olevasi epämiellyttävä ihminen? Vai tuntuisiko sinusta paremmalta, jos ajattelisit olevasi sittenkin ihan mukava tyyppi? Takaan, että voisit paremmin, jos et vain ajattele, vaan myös uskot jälkimmäiseen ajatukseen. Sillä kehosi reagoi ajatuksiisi. Ajatteletko sellaisia ajatuksia, jotka herättävät sinussa pelon tuntemuksia? Aiheuttaako ajatus epämiellyttäviä reaktioita kehossa: syke nousee, vatsanpohjaa vääntää, hiki kohoaa otsalle? Jos tämä on todellisuuttasi joka päivä, ei ihme jos et voi kovin hyvin. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä muutokselle.

Tosin, kuten yleensäkin elämässä, helpommin sanottu kuin tehty – jos on koko ikänsä ajatellut tietyllä tavalla itsestä tai asioista, ei ajatusten muuttaminen käy käden käänteessä. Siksi psykoterapiat usein kestävät pitkään: ensin on tultava tietoiseksi niistä ajatuksista ja uskomuksista, jotka ovat haitallisia itselle ja vasta sitten niitä voi alkaa muuttamaan. Uskomus, joka on vallinnut mielessäsi elämäsi viimeiset 30 vuotta, ei välttämättä helpolla muutu. Jos jokin ajatus tai uskomus on kulkenut aivoissasi samoja hermoratoja pitkin usein, on se toistollaan luonut vahvan yhteyden, mitä pitkin kulkea synapseista toiseen, joten uuden yhteyden luominen ja sen vahvistaminen vaatii yhtä lailla toistoja tullakseen uudeksi, automaattiseksi ajatuskuvioksi.

Jotta ei kuitenkaan tehtäisi asioista liian vaikeita, haastan sinut aluksi vain kyseenalaistamaan ainakin ne ajatukset, mitkä tuottavat epämukavaa oloa itsellesi. Kun tunnet olosi joissain tilanteissa ahdistuneeksi tai epämukavaksi, mitä ajattelit juuri ennen kuin tunne syntyi? Kysy sitten itseltäsi, onko ajatus oikeasti totta?

 

Lisämateriaalia ajatustesi kyseenalaistamiseen: Ajatukset eivät ole tosiasioita.

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/tietoisuustaidot/Pages/ajatukset_eivat_ole_tosiasioita.aspx

 

Teksti: Kyökkipsykologi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa