Palapelihaaste 2022

Koronavuodet ovat nostaneet palapelit suosionsa huipulle.  Nyt lukuisten lukuhaasteiden rinnalle on Facebookissa syntynyt palapelihaaste. Idea haasteeseen on syntynyt eräällä palapelisivustolla ja haasteryhmän luonut ylläpitäjä on aiemmin osallistunut Puzzle Batlleen Instagramissa.  Palapelihaasteessa vuoden tavoitteeksi on listattu 30 erilaista palapeliaihetta, mikä tarkoittaa keskimäärin 2,5 palapeliä kuukaudessa.

Isoista palapeleistä puuhaa koko perheelle.

Tällä hetkellä palapelihaasteryhmään Facebookissa on liittynyt 180 jäsentä. Määrän toivotaan vielä kasvavan, kunhan tieto leviää. Palapelien kokoaminen on rentouttavaa puuhaa, jota voi tehdä yksin tai isommalla porukoilla. Onpa joskus ollut julkisissa tiloissakin esillä palapelejä, joita kuka tahansa on voinut pysähtyä kokoamaan.

Jos palapelit ovat jo tuttu juttu, voit aina haastaa itseäsi enemmän. Markkinoilta löytyy mm. mahdottomia palapeliaiheita (esim. kokonaan musta palapeli) ja erilaisia mysteeri- ja escape-palapelejä. Muita suosittuja haasteita ovat palapelin kokoaminen katsomatta mallikuvaa ja kuvan kokoaminen ylösalaisin. Voit myös koittaa jättää reunat viimeiseksi.

Kartta on yksi vuoden 2022 haasteen aiheista.

Pikakatsaus lukuhaasteisiin

Lukuhaasteista tunnetuin on vuosittain julkaistava Helmet-lukuhaaste, joka on Helsingin kaupunginkirjaston julkaisema viidenkymmenen kohdan haaste. Myös muiden alueiden kirjastoilla on omia lukuhaasteita. Pirkanmaan Piki-kirjastoissa on keskitytty enemmän koululaisten ja opiskelijoiden lukudiplomeihin.  Toisinaan Piki-kirjastoilla on myös erilaisia lukuhaasteita, kuten vuonna 2021 Tampere-haaste, jossa haasteen kriteerit liittyivät jollain tavoin Tampereeseen. Esimerkiksi kirja tapahtuu Tampereella, kirjassa sivutaan Tampereen historiaa tai kirjan kannet ovat kaupungin vaakunan väriset.

 

Vuoden 2022 pelihaasteen tiedot löytyvät Facebookista.

 

 

Teksti ja kuvat: Karo