Nauhapunkin ensimmäinen levy on hurjaa menoa!!

Nauhapunk ryhmä on saanut tehtyä EP-levyn, joka on julkaistu 18.3.22 päivänä. Nauhan musiikkiryhmässä on soitettu punkrockia jo vuoden ajan ja tästä on kehkeytynyt EP-levyllinen musiikkia julkaistavaksi. Ryhmässä aloittelijat ja kokeneet soittajat ovat löytäneet yhtenäisen äänen, josta on monta omaa kappaletta kehitetty. Avustavan ohjaajan tuella ryhmäläiset ovat saanet itse kehittyä alusta asti soittamisessa ja laulamisessa.

 

Heidi, Jeekki ja Taina

 

Pienistä askelista alkoi toteutus

Ajatuksen kipinä syntyi Markon Haluatko ohjaajaksi ryhmässä, jossa Jeekki keksi mitä lähtisi tekemään musiikkiryhmässä. Siellä A4 paperi täyttyi ideasta ”Kitaran ja basson alkeet ilman teoriaa”. Jeekillä on ollut aikaisempaa kokemusta soittimien opetuksesta. Tässä oli ajatus jättää teoria pois sillä, että se karsii usein hyviä soittajia pois ryhmästä. Vielä lopuksi on ollut ajatuksena, että ryhmäläinen saisi käsiinsä fyysisen CD-R levyn mieluummin, kuin pelkät mp3-tiedostot sähköpostiin.

Ryhmänohjaajan (Markon) mielestä idea oli hyvä ja homma sai heti hänen tukensa. Kannustusta tuli myös Mirkalta ja Ossi sanoi vain ”antaa palaa”. Mirka innostui tosissaan asiasta, kun kurssi käytäisiin punkrock-pohjaisesti.

Alkua

Alusta asti on ollut bändissä mukana Jeekki, Heidi, Taina ja Taneli. Jeekillä on ollut jo aikaisempaa kokemusta bändissä soittamisessa. Heidillä rajoittuu bändikokemukset ala-asteen luokan bänditouhuihin ja Nauhan järjestämään livestream esitykseen, jossa oli laulamassa Meerin kanssa. Tainalla ei ole ollut kokemusta bändissä soittamisessa, mutta on soitellut haitaraa ja syntikkaa aikaisemmin. Tanelillakin ollut jo pitkään kokemusta bändissä soittamisessa ja osaa soittaa kitaraa.

Punkrock oli alusta asti homman idea. Ensiksi treenattiin covereita ja tehtiin nauhoituksia demoa varten. Tästä kehittyi vuoden kuluessa ajatus EP-levystä, kun biisien taso alkoi parantua. Ensimmäisellä kurssilla coveroitiin Ramonesia ja Häiriköitä. Häiriköiden ”Lisää Liimaa” kappaletta treenattiin ensiksi. Se alkaa A soinnulla, siinä on 1 riffi ja se on ramopunkin the riff. Jeekki teki tabultatuureja joita ryhmäläiset harjoittelivat. Ryhmähenki oli hyvä, kun jokainen sai tehdä vapaasti ja epäonnistuminen oli täysin sallittua. Demoja nauhoiteltiin ja ääniteltiin tiheään tahtiin, että ryhmäläiset pääsivät kuuntelemaan omaa soittoaan ja siitä sitten soittotaito kehittyi. 

”Mieletön retki” on ensimmäinen oma kappale, johon ryhmäläiset itse valitsivat soinnut. Jeekki auttoi sävellyksessä ja Meeri innostui laulamaan ja sanoittamaan. Demoja nauhoiteltiin ja Jeekki piti tätä tehokkaimpana keinona saada tuntumaa kun pääsi kuulemaan omaa soittoaan, josta sai sitten hommaan potkua. Demolle valikoitui Meerin biisit: ”You Are Magic” sekä ”Mieletön Retki”. Kannet taiteili Jami ja Meeri.

 

Heidi laulaa, Jeekki rummuissa ja Taina basso.

Demosta eteenpäin

Meeri jatkoi matkaansa opintojen pariin tässä vaiheessa, jolloin apuohjaajan täyty kannustaa porukasta uusi laulaja ja keulakuva bändihommia ajatellen. Heidi tarttui tässä vaiheessa tilaisuuteen ja tästä alkoi kehkeytyä jotain uutta.

– Rohkea ja arvostettva veto, sillä en minä siihen itsekkään olisi uskaltanut! Jeekki kommentoi. Mitään riffien loputonta ilotulitusta kun tuo punkrock ei ole, niin siinä laulajalle jää oikeasti iso homma. Laulu, sanoitus ja sovitus on suoriutunut Heidiltä todella hyvin. 

Biisi biisiltä meno muuttui paremmaksi. Pikkuhiljaa soitto taittui monipuolisemmaksi. Ep-levyn idea alkoi kulminoitua Jeekillä.

– Tämä on ollut haave jo pitkään. Jämäkän tuottajan roolin ottanut Jeekki tuumailee. Ei kuulu olla kaikkien kaveri ja pitää antaa rehellistä palautetta. Jeekki hoiti nauhoituksen ja miksauksen levylle eikä miksausta haluttu täysin silotella. Rosoisuus kuuluu, jolloin saadaan aitoa punkfiilistä levylle. Nauhassa jo entuudeesta tuttu Otto Venäläinen masteroi kappaleet. Otto on osaava tekijä ja halusi hoitaa masteroinnin. Jeekki kysyi tuttavapiiristään Visual Disturbance Peteä suunittelemaan kansitaiteen EP-levylle. Hän on ollut Jeekin kanssa soittamassa samoissa bändeissä ja suunnitellut kansitaidetta esim. yhtyeille Terveet Kädet, Jaakko & Jay sekä Remission.

EP-levyn kiteytyminen

Levyllä kuullaan paljon vaikutteita perinteisestä  77-punkista. Ramones ja Häiriköt ovat päävaikuttajina. Sanoitukset ja sovitukset ovat laulaja Heidin varassa. Meeri auttoi hyvin alkuun ”Mieletön Retki” ja ”You are Magic” kappaleilla. Hänellä oli vihkotolkulla omia sanoituksia jotka sai hyvin soviteltua bändin keksimiin sointukiertoihin, sanoihin ja laulumelodioihin. ”Hoitoon” ja ”Tää ei johda mihinkään” on kokonaan Heidin sanottamat ja sovittamat kappaleet. Jeekki kehitti ”Elämänkoulussa” kappaleseen aluksi sanat, joista Heidi muokkasi ronskilla kädellä enemmän Nauhapunkilta kuulostavan kappaleen. Tällä hetkellä, kun Heidi on ollut päävastuussa tekstien kehittämisessä, Nauhapunk- biisien tekstit myös kuulostavat häneltä. Pientä viilailua sanoituksiin on tullut tehtyä myös muiden bändien jäsenten toiveista. Jos jollakin bändiläisistä on tökkinyt joku sana tai tullut vääränlainen viba, niin sitten on keksitty uusi tapa tuoda asia ilmi niin, että jokainen on voinut allekirjoittaa biisien sanoman ja sisällön. Tärkeintä sanoituksissa on ollut se, että sisältö on kantaaottavaa.

 

Jeekki rummuissa, Heidi kitara ja Taina basso.

 

Julkaisija

Biisejä oli jo enemmänkin kuin viisi. Piti karsia muutamat pois ja bändi alkoi keskittyä EP:n kappaleisiin. Kun levy alkoi oikeasti vaikuttamaan todelta, Jeekki otti yhteyttä Killer Recordsin Ramiin. Killer Records on julkaissut ramopunkkia ja punkrockia jo vuodesta 1989 lähtien. Jeekki lähetti biisit ja taustatiedot Ramille ennen joulupyhiä ja joutui jännittämään vastausta päivän verran.

– Paras joululahja ikinä, Jeekki mietti, kun sai uutisen levytyssopimuksen syntymisestä.

Tammikuussa vielä nauhoiteltiin ja soviteltiin. Taina soitti omatoimisesti bassoa vapaa-ajallakin. Kurssit olivat 3 kuukauden pätkissä ja Nauhapunk nimi lyötiin lukkoon. Mirka keksi logo-kilpailun johon osallistui monta tekijää ja voittajaksi valittiin Nauhalaisen ja kirjoittajat -ryhmän Karo. Nauhapunkin ensimmäinen demo ”Hoitoon” on julkaistu Bandcamp alustaan ja youtubeen kuunneltavaksi jo syksyllä 2021 ja tammikuun alussa kuunneltavaksi julkaistiin ensimmäinen raakamiksaus kappaleesta ”You are Magic”.

Nauhapunk bändin jäsenet ovat laulaja Heidi, bassosta vastaa Taina, Jeekki, Taneli ja Joonas soittavat kitaraa ja Ville takoo rummuissa. Taustalaulut hoitaa koko poppoo yhdessä. ”You are Magic” -kappaleessa on laulamassa Meeri.

 

Biisilista

 

https://nauha-punk.bandcamp.com
http://www.killerrecordsfinland.com/contact.html
https://khaaosink.wordpress.com

Teksti: Lasse H.
Kuvat: Teijo S.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa