Nauhalaisen joulukalenteri, luukku 2

Eläinten joulu

Kuva: Henna

Jouluna on tapana muistaa niin kotieläimiä, karjaa kuin luonnon eläimiä. Lemmikkejä muistetaan usein pienin paketein, karjaa hellitään rehuin ja palveluksin, luonnon eläimille tarjotaan ruokaa ja riistalle julistetaan monissa metsästysporukoissa aatosta tapaniin kestävä joulurauha.

Hupsis tupsis nisset ja nassut, polkassa nousevat käpälät ja tassut
Musti ja mirri ja pupu sekä nalle, pienet on vaarassa jäädä alle
Hupsis tupsis pimpelipompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli,
Kaikki vain joukkohon leikkiä lyömään ja puuroa syömään kun joulu on.

Kyyhkynen joululintuna

Kuva: Karo

Kyyhkyillä on poikkeuksellisen hyvä suuntavaisto ja sen vuoksi, niitä on käytetty myös kirjekyyhkyinä. Kaupunkien pulut polveutuvat ihmisten kesyttämistä kyyhkyistä ja sen vuoksi ne viihtyvät lähellämme myös vaikeina aikoina.

Kesykyyhky eli pulu on lintulajina aliarvostettu. Sitkeämpää lajia saa etsiä, sillä kyyhky voi toipua vaikeistakin vammoista ja pärjätä jaloilla, joissa ei ole lainkaan varpaita. Kyyhkyt menettävät varpaansa usein joko paleltumien vuoksi tai sotkeuduttuaan ihmisten roskiin niin, että roska katkaisee jalasta verenkierron. Kyyhky on rauhan symboli eikä suotta. Vaikka ihmiset kuinka hätistelevät kaupunkipuluja, potkivat ja kiusaavat, ne antavat aina anteeksi ja palaavat oman parvensa luo etsimään ruokaa.

Pulujen poikasia harvoin näkee, sillä niillä on omat salaiset pesäpaikat. Se kuitenkin tiedetään, että kesykyyhkyt voivat pesiä ympäri vuoden. Niinpä joulunaikaankin syntyy maailmaan uusia anteeksiannon taitavia rauhan symboleja.

 

Täten julistetaan kaikille eläimille – metsän eläimille, koti- ja karjaeläimille, taivaan linnuille, jyrsijöille, pikkueläimille ja lemmikkieläimille – joulurauha.

 

Teksti: Karo

Artikkelikuva: Nauhalainen