Kevätvisa 2022

1. Mistä juomasta sima on ”jalostettu”?

Correct! Wrong!

Siman perinteisiä raaka-aineita ovat veden lisäksi sitruuna, sokeri, hiiva ja rusinat. Ennen kuin sokeria oli Suomessa saatavilla, simaan käytettiin sen sijasta hunajaa.

2. Mikä on ohjeen mukaan tehdyn siman alkoholipitoisuus?

Correct! Wrong!

Siman alkoholipitoisuus on noin 1 % ohjeen mukaan valmistettuna ja silloin, kun se nautitaan noin viikon kuluessa valmistumisesta.

3. Ainakin jo mistä lähtien Suomessa on tunnettu leivonnainen nimeltä munkki?

Correct! Wrong!

Sana munkki on ollut käytössä leivonnaisen nimityksenä ainakin jo 1600-luvulla. Se juontuu vertauskuvallisesta assosiaatiosta luostarimunkkeihin: ”kun nokare munkkitaikinaa pannaan kuumaan rasvaan, se pullistuu nopeasti hyvinvoivan ruskeakaapuisen munkin kaltaiseksi”.

4. Mitä liputetaan tänä vuonna 8.5?

Correct! Wrong!

Äitienpäivä on äitien kunniaksi vuosittain vietettävä juhlapäivä. Sen ajankohta vaihtelee maittain. Suomessa äitienpäivä on toukokuun toisena sunnuntaina, ja se on yksi virallisista liputuspäivistä.

5. Milloin vietetään kristillisen kirkon syntymäpäivää?

Correct! Wrong!

Helluntaita vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Se kuuluu pääsiäisen ja joulun ohella kirkkovuoden kolmen suurimman juhlan joukkoon. Ensimmäinen helluntai oli kristillisen kirkon perustamisen päivä, kirkon syntymäpäivä.

6. Mitä lämpötilan tulee olla vuorokauden aikana vähintään viikon ajan, jotta voi sanoa termisen kevään alkaneeksi?

Correct! Wrong!

Suomessa meteorologinen eli terminen kevät on se vuoden alkupuoliskon aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila on 0 °C:n ja 10 °C:n välillä. Terminen kevät saapuu ensin Ahvenanmaalle ja etelärannikolle yleensä maaliskuun lopulla, sisämaahan huhtikuun alkupäivinä. Pohjois-Pohjanmaalle se saapuu huhtikuun puolessa välissä ja Lappiin vasta huhtikuun lopussa. Kilpisjärvellä terminen kevät alkaa vasta toukokuussa.

7. Mistä siilit ja lepakot heräävät keväällä?

Correct! Wrong!

Talvihorros eli hibernaatio tarkoittaa säänneltyä alilämpöisyyttä, jonka avulla eläimet voivat säästää energiaa talven ylitse. Talvihorroksen aikana eläinten aineenvaihdunta ja ruumiinlämpö laskevat, ja keho käyttää ravinnokseen lämpimän kauden aikana kerättyjä rasvavarantoja.

8. Mikä seuraavista kukkii ensimmäisenä keväällä?

Correct! Wrong!

Näsiä eli lehtonäsiä, kansanomaisesti myös riidenmarja, on näsiäkasvien heimoon kuuluva pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Etelä-Suomessa kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle. Sen marjat ovat erittäin myrkyllisiä.

9. Kuinka monta nakkia suomalaiset syövät keskimäärin vappuna?

Correct! Wrong!

Saarioisten teettämän tutkimuksen mukaan suomalainen napsii vappuna keskimäärin 4,5 nakkia. Tutkimuksessa selvisi myös, että miehet syövät melkein tuplasti enemmän nakkeja kuin naiset: miehet hotkaisevat vappuna keskimäärin 6 nakkia, kun taas naisille riittää noin 3.

10. Millä seuraavista kaloista ei ole kutuaika keväällä?

Correct! Wrong!

Järvilohi kuin myös merilohi kutee vasta syys-marraskuussa riippuen elinalueesta.

Klara vappen, spara vatten: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa