Keväiset sävelet

Humiseva inspiraatio

Minua inspiroi musiikki. Musiikin äänimaailma herättää mielenkiintoisia mielikuvia, joista piirrän kuvia. Näin kevään aikana kuuntelen tietynlaista musiikkia. Erityisesti keskiaikaista tai elektronista neofolk-henkistä musiikkia. Assosioin tämän tyylisen musiikin kevääseen. Pidän sen ajan musiikkia mielenkiintoisena ja miellyttävänä. Näin keväällä luonnon uudelleen heräämiseen aikaan laitan kuulokkeet korville ja lähden luonnon helmaan kuuntelemaan musiikkia. Alkukevään merkit alkavat herättämään innostusta, ja inspiraatio alkaa taas kukkimaan. Pitkän synkän talven jälkeen muistuu jälleen mieleen mistä on kyse, ja tuntee taas itsensä elävän. On talvella omat meriittinsä, mutta on kivaa kun ajat muuttuvat. Vesisade huuhtoo menneet kurjuudet. Lämmin tuuli puhaltaa ja maailma täyttyy erilaisita väreistä. Monenlaisten lintujen laulut täyttävät hiljaisuuden. Mieleen palautuu lapsuuden ajan vapaus, ilo ja into.

Carmina Burana

Näin kevään hurmiossa olen valinnut kaksi keskiaikaista laulua, jotka herättävät keväisiä mielikuvia. Valitsin laulut Carmina Burana -nimisestä käsikirjoituskokoealmasta. Teoksen kokosivat kiertävät tutkijat eli goliardit 1200-1300-luvuilla.  Laulut ja runot ovat keskiaikaisen latinan-, saksan- ja ranskankielisiä. Teos on jaettu neljään osioon: moraaliset ja satiiriset laulut, kevät- ja rakkauslaulut, ruoka- ja juomalaulut sekä kaksi pidempää uskonnollista näytelmää.

Ecce Torpets Probita CB 3

Ensimmäinen valintani on moraali- ja satiirilaulu: Katso, rehellisyys uinuu. Ahneus vallitsee ja rehellisyys maleksii. Tämä laulu tuo mieleenki alkukevään, jossa on vielä lunta reilusti; sulaneita kohtia siellä täällä, joista pilkistää vähän maata. Paljas maa herättää toivoa tämänhetkisissä koetuksissa, ja tunnen voimaantuvani. Erillaiset keväiset hajut tuovat muutosta luontoon ja mieleen.

 

Virent prata hiemata CB 151

Oodi keväälle. Valitsin tämän siksi, että tämä on kevyempi ja iloisemman sävyinen kevätlaulu. Se tuo mieleen ihanan lämmittävän keväisen auringonpaisteen, ja suloiset muuttolinnut palaavat soittamaan laulujansa. Kaikenlaiset värikkäät hahmot tanssivat ilosta.

Kuvat ja teksti: lh

Lähteet:

https://maskoftheflowerprince.wordpress.com/2014/05/17/carmina-burana-songs-to-welcome-the-spring/

https://static1.squarespace.com/static/520e2816e4b004c7f37cd29d/t/53bef000e4b01539a52ad4de/1405022208986/2014_Carmina_notes.pdf

https://laura.uniarts.fi/xwiki/bin/view/Laura/View?id=9bc6cb67f1ef1f503ca14688b0b7bea2&q=carmina%20burana&type=basic&tab=0

http://www.fh-augsburg.de/~harsch/Chronologia/Lspost13/CarminaBurana/bur_car0.html