Kauhuvisa special

1. Mistä elokuvasta kuvakaappaus on?

Correct! Wrong!

2. Mistä elokuvasta on tämä hurmaava nukke tunnettu?

Correct! Wrong!

3. Chucky on ilkeä nukke, mutta kuka hän oli alunperin?

Correct! Wrong!

Chucky oli alun perin voodoo-rituaalimurhaaja Charles Lee Ray, joka siirsi sielunsa nukkeen. Rayn lempinimi oli Chucky, ja tällä nimellä hän myös alkoi esiintyä nukeksi jouduttuaan.

4. Mikä on Takaikkunan päähenkilön ammatti?

Correct! Wrong!

L. B. Jefferies (James Stewart) on uutis­valo­kuvaaja, joka on työ­tehtävässään joutunut onnettomuuteen, katkaissut jalkansa ja joutunut viikoiksi kipsi jalassa Greenwich Villagen asunnossaan Manhattanilla. Hänen ainoana harrastuksenaan on naapureiden tekemisten seuraaminen.

5. Mikä on Meksikolaisten vastine Halloween juhlalle?

Correct! Wrong!

Meksikossa halloweenin vastine on kuolleiden päivä (Día de los Muertos). Etelä-Amerikassa halloween tunnetaan nimellä Noche de Brujas eli noitien yö.

6. Muinaisen Babylonian demonitarustoon kuului vampyyriolento, minkä niminen se oli?

Correct! Wrong!

Vampyyri on mytologiaan, kansanperinteeseen ja nyttemmin populaarikulttuuriin kuuluva olento, joka tyypillisesti syntyy henkiin heränneestä ruumiista ja juo ihmisten tai eläinten verta.

7. Mikä on Se -elokuvan ja myös kirjan klovnin nimi?

Correct! Wrong!

Se on Stephen Kingin kauhuromaani vuodelta 1986. Suomessa kirjan suomennos julkaistiin kaksiosaisena vuonna 1988. Vuonna 2016, tasan 30 vuotta kirjan alkuperäiskielisen julkaisun jälkeen, Tammi julkaisi suomennoksen uudestaan ensimmäistä kertaa yhtenä niteenä.

8. Missä Suomen kaupungissa perinteisesti poltetaan kekripukki juhlinnan päätteeksi?

Correct! Wrong!

Kekriä on perinteisesti vietetty suomalaisella maaseudulla sadonkorjuun juhlana, mutta viime vuosina sen tilalle on tullut amerikkalaisperäinen Halloween.

9. Minkä niminen juhla on muinaiskelttien halloweenia vastaava juhla?

Correct! Wrong!

Samhain tai samain on muinaiskelttien halloweenia vastaava juhla. Nimi "samain" tulee luultavasti sanoista kesän (samrad) loppu (fain), ja se oli kesäkauden ja sadonkorjuun päättymisen juhla, jota vietettiin loka-marraskuussa. Samain-juhla saattoi kestää pari viikkoa. Kelttien uskomusten mukaan samainin aikana tämän- ja tuonpuoleisten maailmojen väliset rajat katosivat, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan. Myös nauriskynttilöitä koverrettiin ja poltettiin, jotta kuolleiden henget pelästyisivät ja jättäisivät ihmiset rauhaan.

10. Libahunt on viroa. Mikä se on suomeksi?

Correct! Wrong!

Ihmissusi on myyteissä ja kansantaruissa sekä kauhufiktiossa ja populaarikulttuurissa esiintyvä peto: ihminen, joka kykenee muuttumaan sudeksi tai sudenkaltaiseksi olennoksi. Sudeksi tai muuksi petoeläimeksi muuttuva ihminen on esiintynyt myyteissä ja taruissa läpi historian eri puolilla maailmaa.

Visan loi: Matti R

2 Comments

    • Arvaaminen on aina puali voittoa ja tiätäminen täys kymppi.

Vastaa