Juhannusheilan hakua kukkasin

Juhannustaiat ovat osa juhannuksen juhlintaan liittyvää kansanperinnettä. Juhannuksena tehtiin taikoja lähinnä naimaonnea ja tulevaisuutta varten. Monet taioista tähtäsivät ennustuksiin tulevasta, varsinkin aviomiehen laadusta ja naimaonnesta, ja toisilla taioilla naimaonnea pyrittiin parantamaan. Naimisiinmenoon ja lempeen liittyvät taiat liittyvät erityisesti juhannukseen, sillä se on ollut muun muassa hedelmällisyyden juhla. Juhannustaioista monet tehtiin alasti. Nykyisin juhannustaiat ovat vähentyneet ja usko taikuuteen on hiipunut huomattavasti.

Yksi hyvin tunnetuista juhannustaioista on seuraavanlainen: Kun juhannusyönä asettaa tyynynsä alle ennen nukkumaan menoa seitsemän erilaista kukkaa, jotka on poimittu seitsemältä eri niityltä, tulee yöllä unessa tuleva sulhanen tervehtimään.

Nauhalaisen toimittajat kävivät kuvaamassa kukkasia ja listasivat löytöpaikat helpottaakseen lukijoidemme juhannustaikojen valmisteluja.

Kamomillasaunio, Matricaria chamomilla

Kasvupaikka: Pellot, pihat, uudisnurmikot, kukkaistutukset, tienvarret, joutomaat. Myös viljelykasvi.

 

Kyläkarhiainen, Carduus crispus

Kasvupaikka: Pihat, pellot, laitumet, avohakkuut, ratapihat, pientareet, maakasat, joutomaat, linnoitus- ja kasarmialueet, asumusten tienoot. Typensuosija.

 

Puna-ailakki, Silene dioica

Kasvupaikka: Merenranta- ja puronvarsilepikot, lehdot, lehtoniityt, joenvarret, metsänreunat, pihat, pientareet, joutomaat, tunturinjyrkänteet. Myös koristekasvi.

 

Niittynätkelmä, Lathyrus pratensis

Kasvupaikka: Niityt, laitumet, heinäpellot, pientareet, joutomaat, metsänreunat, ruohoiset metsät, rantapensaikot, merenrannat.

 

Päivänkakkara, Leucanthemum vulgare

Kasvupaikka: Niityt, kedot, pellot, metsänreunat, pientareet, tienvarret, nurmikot. Myös koristekasvi.

 

Harakankello, Campanula patula

Kasvupaikka: Niityt, pientareet, tienvarret, kesantopellot, joutomaat.

 

Aholeinikki, Ranunculus polyanthemos

Kasvupaikka: Kuivat niityt, kedot, ahot, lehtoniityt, metsänlaiteet, avoimet metsät, pientareet.

 

Korianteria, persiljaa, rukolaa, basilikaa, minttua, ruohosipulia, ja timjamia. Kaikki löydetty lähimarketin hyllystä, mutta itsekkin voi kasvattaa. Tällaisen kimpun kun sujauttaa juhannuksena tyynynsä alle, niin ei-niin-luotettavan lähteen mukaan saa kesäheilakseen taitavan kokkaajan. Nauhalainen kuitenkin suosittelee ennemmin käyttämään kyseiset kasvit suoraan ruuanlaittoon kuin seuranhakuun.

Nauhalainen toivottaa kaikille lukijoillemme oikein mukavaa juhannusta!

 

Lähteet: juhlat.fi, luontoportti.com