Joulukalenteri 2022, luukku 3

Joulun aikaa pidetään historiallisesti rauhan ja yhteisymmärryksen aikana. Joulukuun kolmas on myös historiallisesti merkittävä Aamulehden ensimmäisen numeron julkaisupäivänä vuonna 1881.
Yhdistäkäämme nämä kaksi seikkaa tarkastellaksemme miten suomalaisessa journalismissa joulumielinen yhteisymmärrys aikoinaan ilmentyi. Alla ote ensimmäisen numeron artikkelista jossa käsiteltiin helsinkiläisen sanomalehden reaktiota Aamulehden julkaisuun.

”Meidän ”Helsingfors Dagbladimme” on sentään mainio lehti. Se ei ainoastaan tiedä mitä on tapahtunut ja tapahtuu, vaan myöskin mitä tulee tapahtumaan. Niinpä se jo kolmatta viikkoa takaisin tiesi lukijoillensa kertoa, kummoisesti ”Aamulehti” on tulewa, waikk ei tämä näytösnumero edes silloin wielä ollut ilmestynyt, että se on tuowa esiin ”fennomanisia, kansaa yllyttäwiä tarkoitusperiä” – Näin kirjoittaa eräs lähettäjä Tampereelta tuosta isosta liberaalisesta lehdestä.

Tawallinen säädyllisyys, oikeudentunnosta puhumattakaan, on muuten aina waatinut, että kun joku syytös tehdään, sitä koetaan jollain tawoin todeksi näyttää. Mutta tämmöistä säädyllisyyttä Helsingfors Dagblad ei ole katsonut tarpeelliseksi Aamulehteä kohtaan osoittaa”

Passiivisaggressiivista joulurauhaa kaikille toivoittaa Nauhalainen