Jokainen ihminen on jouluruoan arvoinen

Kaikille on paikkansa

Kuva Pixabaysta (viitteellinen)

Jouluaattona Tampereella vietetään monenlaisia jouluja. Ollaan yhdessä, ollaan yksin. On hamstrattu etukäteen kaikki herkut tai ne, joita on saatu. Joillakin ei ole laisinkaan ruokaa tai tekemistä jouluksi. Joillakin taas on kaikkea tätä, ja he haluavat puuhata vielä enemmänkin. Vapaaehtoisten työllä ja ajalla, lahjoituksin ja lahjabudjetein, joulun aikaan järjestetään erimuotoista hyväntekeväisyystoimintaa.

Ympäri Suomen on löydettävissä niin yhdessäoloa kuin ruokaakin. Esimerkiksi Espoossa kannattaa seurata Raitin Pysäkin toimintaa ja Helsingissä Veikko Hurstin. Koska Nauha ry on Pirkanmaalla toimiva yhdistys, keskityin artikkelia varten ottamaan selvää nimenomaan Tampereelle sijoittuvasta ruokajakelusta. Lähdin siis selvittämään, mistä ja minkälaista ruokajakelun ympärille rakentuvaa yhteistoimintaa Tampereen alueelta löytyy joulun aikana.

Joulun ajan ruokajakelupisteitä

Elokolo

Tänään 20.12. 2018 Kumppanuustalo Arttelin Elokolo-kahvilassa tarjotaan klo 10-12 laktoositonta riisipuuroa ja muuta purtavaa maksutta. Järjestäjinä ovat Ehyt ry ja Elokolo.

Jeesus Café Tampere Areenalla

Aija Frantzi ja Mikko Ohra-Aho. Kuvaajana Jarkko Laakso.

Jeesus Cafe järjestää jouluaattona 24.12. klo 10-14 Jäähallinraitti 3:ssa sijaitsevan Tampere Areenan (entinen Metroauto-areena) Sisu-ravintolassa joulujuhlan ruokailuineen. Nimiä ei kysellä tai ennakkoilmoittautumisia ei ole. Edellisvuonna aloitettu perinne jatkuu pitopalvelun antimilla. Myöhemmin selviää, onko paikalla livemusiikkia tai muuta ohjelmaa. Viime vuoden ohjelmaan kuului kaikkien yllätykseksi järjestösihteeri Aijan ja vapaaehtoistyöntekijä Mikon kihlautuminen (häitä juhlittiin seuraavana pääsiäisenä).

ViaDia Vapaakirkolla

ViaDia Pirkanmaa ry ja Tampereen Vapaakirkkoseurakunta yhdessä vapaaehtoisten kanssa järjestävät nyt toista kertaa jouluruokailun Vapaakirkolla jouluaattona 24.12. klo 15-17 osoitteessa Puutarhakatu 17. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Nimeään ei täälläkään tarvitse kertoa eikä kenenkään kanssa puhua, jos ei halua. Ohjelmassa kuitenkin on musiikkia ja jouluhartaus. ViaDialta kerrotaan, että mikäli ruokaa jää yli, se lahjoitetaan mukaanvietäväksi.

Kuvat viimevuoden juhlasta otti Pekka Matilainen

Punaisen Ristin Aattokahvila Sampolan kirjastolla

24.12. on myös Aattokahvila Sampolan kirjastossa osoitteessa Sammonkatu 2. Punainen Risti järjestää paikalle kahvia, glögiä, pientä purtavaa ja vapaaehtoisensa. Pulinassa herkutellaan ja vietetään aikaa mm. pelaillen klo 11-18. Kahvila on kävijöille maksuton, ja sen toimintaa tukevat Sampolan kirjasto, Tampereen seudun työväenopisto, Stockmann, Herkku Food Market ja Nysse.

Ev.lut. seurakuntien RuokaNysse ja Ruokapankki

Ev.lut. seurakunnat ovat Suurella Sydämellä -kampanjallaan keränneet lahjoituksia RuokaNysselle. Kyseessä on ruokajakeluun erikoistunut linja-auto: entinen kauppa-auto, joka kiertää maanantaista torstaihin ympäri kaupunkia ruoka-apua tarjoten. Ruokapankki-toiminta jakaa aattona noin 1 000 avustuskassia vähävaraisille. Kassi lunastetaan ruokakassilipulla, jota haetaan oman seudun diakoniatyöntekijältä.

Seurakunnat huolehtivat myös Joulupuu-keräyksen hoidosta ja jakamisesta. Joulupuusta Nauhalaisessa on kerrottu jo aiemmin. Nauhan opetuskahvila Nauha’s onkin yksi Joulupuun keräyspisteistä ja virallinen Joulukahvila.

Ruokapankki ja puurotarjoilu Huoltsulla

Huoltsu eli päihtyneiden päivätoimintakeskus osoitteessa Tampereen Valtatie 23 on auki aattona 8-13. Riisipuuro tarjoillaan heti, kun se on valmista eli noin kymmenen pintaan, ja Ruokapankki tuo kauppojen ylijäämiä jaettavaksi noin kello 13. Ennakkoilmoittautumisia ei ole.

Ruokajakelusta yleisesti

Jeesus Cafe ry, ViaDia ry, RuokaNysse ja oman alueen diakonit, Hope ry  ja jotkin Facebookissa toimivat yksityiset ryhmät ja toimijat jakavat ja etsivät apua ympäri vuoden.

Esimerkiksi Jeesus Cafella on normaalisti ruokalahjoitusten jakoa Adventistikirkon takapihalla Ilomäentie 5:ssä maanantaisin ja perjantaisin klo 12-15. Omavastuu on yhden euron. Päivien ohjelmiin kuuluu kahvia klo 12-13. Ovet suljetaan äänenenlaadun ja tilan pienuuden vuoksi klo 13-14 hengellisen osuuden ajaksi, jolloin pidetään hartaus tai saadaan elävää musiikkia. Klo 14 alkaen jaetaan ruokakasseja ulkona vuoronumeroilla. Numeroita saa klo 15 saakka.

ViaDia Pirkanmaa ry jakaa lahjoitusruokaa mukaan välipäivinä 27.-28.12. 2018 klo 12 ja jatkaa arkeaan 2.1.2019 alkaen maanantaista perjantaihin klo 12 Puutarhakatu 17:ssä Vapaakirkolla. 8.1.2019 alkavat Soppakirkot tiistaisin ja torstaisin samoissa tiloissa: klo 10:45 pidetään hartaus ja ruokailu on 11:00.

Diakoniatyöntekijälle voi varata ajan ympäri vuoden.

Lisäksi Faunattarella on ollut käynnissä joulukeräys eläinsuojeluyhdistyksille ruoista ja tarvikkeista.

Ruokajakelua siis löytyy Tampereelta ympäri vuoden. Samoin tarvetta sille. Jos tarvitset apua tai haluat olla auttamassa – joskus ne ovat sama asia – ota yhteyttä sopivaan tahoon.

Vietit sitten joulua tai et, sekin on päivä jolloin olisi ”ehkä ihan kiva syödä jotain”. Nauhalainen.fi toivoo, että kaikki löytäisivät ”jokapäiväinen leipänsä”.

 

-Milla Taivalmäki

 

Edit. Jeesus Café on joutunut henkilöstöpulan vuoksi supistamaan aukioloajoistaan keskiviikon pois. Toistaiseksi siis auki maanantaisin sekä perjantaisin.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?