Hautausmaat

Teijo S.

Hautausmaa on alue, jonne vainajat haudataan. Hautausmaalle haudataan kuolleet ruumiit tai poltettujen ruumiiden tuhkat hautoihin maa-aineksen alle.

Hautausmailla on usein myös uurnalehto, johon haudataan tuhkatut vainajat tarkoitusta varten hankitussa, nykyisin yleensä maatuvassa uurnassa.

On olemassa myös eläinten hautausmaita. Nykyisessä länsimaisessa kulttuurissa tähän on syynä lemmikkien eläimiksi korkea yhteisöllinen asema perheenjäseninä.

 

P. Krawinski

Luterilaiset hautausmaat

Luterilaiset hautausmaat ovat varmasti meille suomalaisille tunnetuin hautausmaatyyppi. Hautakivet ovat yleensä perinteisiä suorakulmioita tai lievästi ja hillitysti muotoiltuja. Myös eri materiaaleista tehtyjä ristejä voi tavata hautakiven sijasta. Monilla hautausmailla on myös tuhkan sirottelupaikka sekä muualle haudattujen muistolehto, johon voi vainajalle, joka on haudattu ulkopaikkakunnalle, sytyttää kynttilän ja näin muistaa läheistään. Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, joilta myös kirkkoon kuulumaton vainaja on oikeutettu saamaan hautasijan.

Hautajaistilaisuus on yleensä synkkä ja surullinen luterilaiseen tapaan. Avoin arkku on harvinaisuus tilaisuudessa.

 

P. Krawinski

 

Ortodoksiset hautausmaat

Ortodoksiset hautausmaat eivät juuri eroa luterilaisista. Suurin ero lienee se, että ortodoksit suosivat kiven sijasta valkoista ristiä, jossa on tyypilliseen ortodoksiseen tapaan vinoviiva alhaalla.

Ortodoksit suosivat myös perinteistä arkkuhautausta, mutta tuhkaukselle ei ole omaisten näin halutessa myöskään esteitä. Ortodokseilla myös muistetaan vainajia usein ja he säilyvät seurakunnan jäseninä.

Hautajaisissa arkku on ortodoksisessa perinteessä avoinna, ellei ole jotakin erityistä syytä pitää sitä kiinni. Hyvästellessä voi tehdä siunaavan ristinmerkin vainajan yllä, suudella rinnalle asetettua ikonia, suudella vainajaa, koskettaa hänen kättään tai poskeaan tai vain käväistä kumartamassa arkun äärellä. Hyvästelyn jälkeen vainajan pää peitetään liinalla ja toimitus saatetaan loppuun.

On tavallista pitää muistopalvelus (panihida) vainajan haudalla noin 40 päivää hautauksen jälkeen.

 

Katoliset hautausmaat

Katoliset hautausmaat ovat (ainakin maailmalla) ehkä upeimpia ja mahtavimpia kaikista hautausmaista. Hautamuistomerkit ovat hyvin suuria, mahtipontisia ja koristeellisia. Katoliset hautausmaat soveltuvat ehkä parhaiten Halloween -tunnelmaan. Varaudu kuitenkin matkustamaan esimerkiksi Puolaan nähdäksesi aitoja katolilaisia hautausmaita.

Musiikki on tärkeä osa katolisia hautajaisia. Kirkossa voi olla erityinen luettelo kappaleista, joista valita.

 

Islam ja kuolema

Muslimit pyrkivät hautaamaan kuolleen mahdollisimman pian kuoleman jälkeen. Vainajan tulee olla koko ajan peitettynä. Ruumiinavaus on islamissa kielletty asia, josta useimmiten omaiset kieltäytyvät. Suomessa kuitenkin viranomaisilla on siihen omat määräykset. Islamin oppien mukaan vainajan sielu on läsnä ruumiissa ja näin vainaja tuntee myös kipua ja tuskaa, jos ruumis avataan. Jos avaus kuitenkin on viranomaisten määräämä, toivottavaa on, että avauksen aikana intiimit osat peitetään (naisilla olkapäistä polveen ja miehillä lantiosta polviin) niin hyvin kuin mahdollista tai vähintäänkin alapään alue. Patologin olisi hyvä olla samaa sukupuolta kuin vainaja itse.

Suomessa useimmiten hautaus tapahtuu arkussa, mutta muualla päin maailmaa muslimit haudataan ilman arkkua. Islamin periaatteiden mukaan vainaja kuuluisi laskea hautaan oikealle kyljelleen, kasvot Mekkaa kohden. Hautakivissä ja muslimien käyttämällä hauta-alueella ei tulisi olla muiden uskontojen symboliikkaa. Tämä onkin haasteellista pienillä paikkakunnilla, joten useimmiten muslimit haluavat haudata vainajan sellaiselle isomman kaupungin hautausmaalle, jossa on ns. tunnukseton alue.

 

Teijo S.

 

Pitkäniemen sairaalan hautausmaa

Hautausmaidenkin joukossa on erikoisuuksia. Yksi niistä sijaitsee Nokialla, Pitkäniemen sairaalan lähistöllä, tarkemmin sanottuna Maatialanharjun Kappelinmäellä Sarpatintien pohjoispuolella. Hautausmaalle on haudattu 426 Pitkäniemen sairaalassa menehtynyttä potilasta vuosina 1902-1964. Hautausmaalle haudattiin pääasiassa Pitkäniemen sairaalan kriminaaliosaston potilaita sekä kunnan holhouksessa olleita, joiden omaisista ei ollut varmuutta tai joita ei haluttu kuljettaa kotikunnan hautausmaalle. Toisen maailmansodan jälkeen hautausmaalle haudattiin luovutetuilta alueilta kotoisin olevia vainajia. Tälle hautausmaalle tyypillisiä ovat myös vaatimattomat ja erityisen matalat hautakivet.

Hautausmaalla on ollut puurakenteinen (ruumis)kappeli, joka purettiin 1960-luvun alkuvuosien aikana.

Pitkäniemen sairaalan tunnetuin hauta on Jääkärin hauta, johon on haudattu jääkärivänrikki Eino Siira (1898–1936). Hauta ja muistomerkki siirrettiin vuonna 1996 hänen kotikuntaansa Pudasjärvelle.

Pitkäniemen työterapiayksikkö valmisti vuonna 1992 hautausmaalle yhteismuistomerkin kaikille alueelle haudatuille. Harmaa graniittinen muistomerkki kuvaa ihmisen elämän portaita sekä psykiatriseen sairaanhoitoon kuuluvia kuntoutuksen portaita. Muistomerkin laattaan on kirjattu muistolauseeksi: ”Rauhan minä jätän teille; minun rauhani.”

Pitkäniemen hautausmaa ”elää” vielä varmasti pitkään, sillä se on rauhoitettu muinaisjäännös.

 

Teijo S.

 

Grande finale

Loppujen lopuksi kaikkien aikojen Halloweenmaisin hautausmaa on tietysti Stephen Kingin Pet Sematary, eläinten hautausmaan takana sijaitsevan micmac-intiaanien hautausmaa, joka sisältää mystisiä voimia ja herättää henkiin sinne haudattuja kuolleita; sekä ihmisiä että eläimiä. Vaan millä hinnalla? Nyt on viimeisiä hetkiä sivistää itseäsi joko lukemalla koko järkälemäisen teoksen, kuuntelemalla sen äänikirjana tahi oikaisemalla ja katsomalla (mieluiten sen vanhemman version) elokuvan. Tai mitä minä ajattelin, tottakai tuon ovat kaikki tavalla tai toisella läpi kahlanneet.

 

Lasse H.

 

Teksti: Matti R.