Saavun työparini Teijon kanssa Vilusen kartanolle kylmänä ja sateisena aamuna. Puiden välistä pilkottava kaunis puukartano houkuttelee lämpimän näköisenä. Sisään päästyämme törmäämme iloiseen kuhinaan. Kartanossa kokoontuvilla ryhmillä on juuri kahvitauko meneillään ja saamme itsekin kupposet kuumaa viluisia luitamme lämmittämään. Väkeä on kantasuomalaisista maahanmuuttajiin, ja yhteenkuuluvaisuuden tunne on silmiinpistävää. Kaiken kuhinan keskeltä löydämme haastateltavamme Marko Herckmanin.
Marko johdattaa meidät sokkeloista reittiä kartanon yläkertaan. Pääsemme tutustumaan tiloihin, joissa Nauhalainen-verkkolehti on perustettu. Idyllisessä puutalossa syntyy haikea mieli, vaikkei nykyinen sakki enää millään mahtuisikaan pieneen huoneeseen. Vilusen kartano on kuitenkin miellyttävämpi työympäristö kuin nykyinen teollisuusalue.
Marko aloitti työuransa teollisuuden parissa, mutta burn out ja masennus laittoivat arvot uusiksi. Hetken työttömyyden jälkeen Marko päätyi Nauha ry:n asiakkaaksi ja innostui opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Työpaikka löytyikin sopivasti Nauhasta ja nyt Marko opiskelee lähihoitajaksi työnsä ohella.
”Kun on itse saanut apua, haluaa auttaa myös muita”, Marko toteaa ammatinvalinnastaan.
Kysymykseen kokemusasiantuntijuudesta Marko suhtautuu kuitenkin empien.
”Jokaisen tilanne on erilainen. Työssä täytyy pitää aina ammatillinen asenne, eikä asiakkaita voi arvioida omista lähtökohdista käsin”.
Tällä hetkellä Marko vetää Kultturellit- ja Voimavarat käyttöön -ryhmiä. Tavoitteena on, että kaikki pääsisivät elämässään eteenpäin, kukin oman tilanteensa mukaan.
”Jokainen saa olla oma itsensä ja kertoa, mitä itse haluaa. Sosiaaliset taidot ja yhteisöllisyys ovat kuitenkin tärkeitä. Parhaiten menee, kun ryhmä toimii hyvin myös silloin, kun en itse ole paikalla”, kertoo Marko linjastaan.
Nauha ry:n toiminnan painopiste on nykyisin työllisyyden hoidossa, ja tulosta syntyykin. Väkeä siirtyy jatkuvasti työelämään ja opiskelemaan.
”Toisilla polku työelämään on pidempi, mutta kaikki saavuttavat jotakin”, toteaa Marko.
Tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia Marko ei tässä vaiheessa osaa kertoa, mutta Nauha elää asiakkaiden ehdoilla, joten uusia palveluita kehitetään jatkuvasti.
Haastattelu loppuu, ja haikein mielin jätämme Vilusen kartanon taaksemme. On kuitenkin upeaa, että Tampereelta löytyy Nauhan ja Markon kaltaisia toimijoita. Näin suurtyöttömyyden vallitessa on hyvä, ettei työttömiä jätetä yksin kotiin märehtimään kohtaloaan.
Teksti: Sari Laitinen
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?