Puhetta kirjoista Youtubessa

taustakuva: Pixabay / EliFrancis; logo: Nauhalainen

Youtubella on nykyään ilmeisesti lähes kolme miljardia käyttäjää ja kanaviakin on kymmeniä miljoonia. Sisällön kirjo ja eri aiheiden ympärille muodostuneiden yhteisöjen määrä on valtava. Yksi sellainen yhteisö, tai ehkä oikeammin kokoelma yhteisöjä, on Booktube. Nimi kertoo perusidean: videoita kirjoista ja lukemisesta.

Yhdistelmä voi vaikuttaa erikoiselta, kun perinteisesti kirjallisuuskeskustelua on käyty lähinnä kirjoittamalla. Kirjallisuutta käsitteleviä kulttuuriohjelmia on tv:ssäkin ollut, mutta tuskinpa ne missään suurta suosiota ovat saavuttaneet. Youtuben massiivisesta maailmanlaajuisesta käyttäjäjoukosta on kuitenkin löydettävissä varsin kohtuullisen kokoinen yleisö hieman marginaalisemmillekin aiheille. Youtuben kokonaisuudesta Booktube on toki hyvin pieni osa, mutta suurimmilla Booktube-kanavilla on silti satojatuhansia seuraajia.

Booktube ei ole mitenkään monoliittinen yhteisö, vaan jakautuu moniin eri osiin mm. käsitellyn kirjallisuusgenren perusteella. Ilmeisesti eniten yleisöä on teineille ja nuorille aikuisille suunnattuja kirjoja (YA, Young Adult) käsittelevillä kanavilla, mutta käytännössä kaikki genret ovat jossakin määrin edustettuina.

Videoiden tyylikin vaihtelee, mutta selkeitä yleisiä kaavoja on muodostunut. Tyypillisesti videot ovat puhuva pää -mallisia, eli kanavan pitäjä kertoo aiheesta kameralle, yleensä taustanaan iso kirjahylly. Myös videoiden aiheisiin on vakiintunut useita perusmalleja:

  • Kirja-arvostelut
  • Kirjahyllyn esittely sekä ”book haul/unhaul” eli hankitut ja poistetut kirjat
  • Top-listat ja muut suosittelut
  • Lukusuunnitelmat (TBR, To Be Read) ja tulevien julkaisujen seuranta
  • Lukupiirit (readalong), yleensä Patreonissa tai Discordissa
  • Yhteenvedot luetuista kirjoista
  • Keskustelut muiden Booktubettajien kanssa
  • Haastattelut, erityisesti kirjailijoiden
  • Videoesseet erilaisista kirjoihin liittyvistä aiheista

Suosituimmat kanavat ovat Booktubessakin tekijöilleen päätoiminen homma ja pääasiallinen tulonlähde. Ammattimaisuus mahdollistaa mm. tasokkaampaa teknistä tuotantoa ja antaa enemmän aikaa sisällön luomiseen. Kääntöpuolella on kuitenkin kasvava tarve miellyttää Youtuben algoritmia. Se voi suunnata sisältöä viihteellisempään, klikkien metsästämiseen painottuvaan suuntaan syvällisempien analyysien ja marginaalisempien aiheiden sijasta. Monilla onkin Patreon tai vastaava maksullinen jäsenyys tasaamassa sitä painetta. Tämä ansaintalogiikan ja eri somealustojen muuttuvien reunaehtojen ja kanssa painiminen on toki osa kaikkea muutakin sisällöntuotantoa. Yleisiä kompastuskiviä ovat myös loppuun palaminen jatkuvan “pakollisen” sisältötehtailun kanssa sekä alkuperäisen ilon katoaminen harrastuksesta, kun siitä onkin tullut videoiden teon ehdoilla suoritettava työ.

Yleisiä Booktube-kanavasuosituksia on mahdotonta antaa, kun vaihtoehtoja on valtavasti ja ihmisillä on erilainen maku niin kirjojen kuin niistä tehdyn sisällönkin suhteen. Valtaosa videoista on luonnollisesti englanniksi, mutta jonkin verran suomenkielistäkin näyttää löytyvän.

Videoita voi alkaa etsiä Youtuben haulla: kirjailijan, kirjan tai genren nimi ja perään  “review”, “top list” tai vastavaa — esim. “Adrian Tchaikovsky Children of Time review”. Kun löytää itseä miellyttäviä tekijöitä, voi tsekata heidän mahdollisia yhteisvideoitaan muiden kanssa ja videoiden kommentikenttiä yms. Kun joitakin videoita on katsellut, Youtuben suosittelualgoritmi alkaa varsin pikaisesti ehdotella muita vastaavia.

Mikäli kiinnostus on fantasian ja tieteiskirjallisuuden suunnalla, tässä aloituskohdiksi muutama kanava, jotka kuuluvat joko niiden tyylien suosituimpiin tai omiin suosikkeihini:

Youtube ei suinkaan ole ainoa sosiaalinen media kirjallisuuskeskustelulle, vaan sitä löytyy kaikilta alustoilta. Ilmeisesti TikTokissa toimiva BookTok on nykyään varsin merkittävä YA-genressä. Youtube on kuitenkin luonteva valinta varsinkin muodoltaan pidemmälle sisällölle.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa