Musavisa #6

erään kitarariffin ensimmäinen tahti

Tällä kertaa teemana classic rock, eli pääosin 1960- ja 1970-luvuilla liikutaan, tai ainakin silloin uransa aloittaneiden artistien parissa.

1. Ketkä kaksi rocklegendaa perustivat The Firm -yhtyeen vuonna 1984?

Correct! Wrong!

The Firm oli Pagen ja Rodgersin yhteisprojekti Led Zeppelinin ja Bad Companyn hajottua muutamaa vuotta aiemmin. Yhtye julkaisi kaksi levyä ja lopetti toimintansa jo 1986. Niin kriittinen kuin kaupallinenkin menestys jäi selvästi edeltäjäyhtyeistä.

2. Eric Clapton tunnetaan sooloartistina, mutta uransa alkupuolella hän soitti bändien jäsenenä. Mikä oli hänen yhtyeensä vuonna 1969?

Correct! Wrong!

Blind Faith sijoittuu EC:n uralla Creamin hajoamisen ja Derek and the Dominosin perustamisen väliin. Alle vuoden toimineessa bändissä olivat mukana myös rumpali Ginger Baker, vokalisti-kosketinsoittaja Steve Winwood ja basisti Ric Grech. Yhtye julkaisi yhden studiolevyn, Blind Faith, ja myöhemmin on saatu julki livemateriaalia Hyde Parkin keikalta.

3. Kuka myöhemmin tähdeksi noussut hard rock -laulaja sai tulikasteensa Montrose-yhtyeen solistina 1973-75?

Correct! Wrong!

Hagarin tunnetuin pesti oli Van Halenin vokalistina vuosina 1985-1996 (ns. "Van Hagar"). Muuten hän on pääosin tehnyt soolouraa. Tämän vuosituhannen puolella oli lisäksi sivuprojektina Chickenfoot-yhtye.

4. Deep Purplen tunnetuin kappale ja perinteinen kitarakauppojen vitsaus on Smoke on the Water. Millä levyllä se julkaistiin?

Correct! Wrong!

Machine Head ilmestyi vuonna 1972 ja sisältää useita muitakin yhtyeen tunnetuimpia biisejä, kuten Highway Star ja Space Truckin’.

5. Mihin yhtyeeseen kitaristi Michael Schenker liittyi jätettyään Scorpionsin vuonna 1974?

Correct! Wrong!

Schenkerin ensimmäinen stintti UFOssa kesti vuoteen 1978 ja tuotti bändin edelleen jatkuvan uran tunnetuimmat levyt. Sen jälkeen mies on tehnyt soolouraa eri nimisillä kokoonpanoilla, pääosin Michael Schenker Group. UFOon hän on palannut pariksi lyhyeksi pätkäksi 1990- ja 2000-luvuilla.

6. Kenen kappale on alun perin Blinded by the Light, jonka versiointi oli ykköshitti Manfred Mann’s Earth Bandille vuonna 1977?

Correct! Wrong!

Bossin alkuperäinen on avausbiisinä debyyttilevyllä Greetings from Asbury Park, N.J. (1973).

7. Minkä bändin laulajana Janis Joplin nousi kuuluisuuteen?

Correct! Wrong!

Joplin oli yhtyeessä “vain” laulajana ja levytti kaksi albumia, Big Brother and the Holding Company (1967) ja Cheap Thrills (1968), kunnes siirtyi soolouralle. Se jäi kuitenkin surullisen lyhyeksi hänen menehdyttyään vuonna 1970. Kozmic Blues Band ja Full Tilt Boogie Band olivat soololevyjen taustayhtyeiden nimiä.

8. Kenen hitti vuodelta 1976 oli More Than a Feeling?

Correct! Wrong!

Kappale on yhtyeen debyyttilevyltä Boston. Biisin sävelsi bändin pomo Tom Scholz, kuten käytännössä kaikki muutkin kappaleet. Hän myös soitti suurimman osan instrumenteista ja äänittikin levyt itse

9. Minkä bändin tunnettu biisi on Mississippi Queen?

Correct! Wrong!

Kitaristi-laulaja Leslie Westin johtama Mountain toimi alkujaan 1960-70-lukujen taitteessa, jolta ajalta yhtyeen tunnetuimmat levytykset ovat peräisin. Mississippi Queen julkaistiin vuonna 1970 sekä singlenä että bändin ensilevyllä Climbing!

10. Minkä nimisessä bändissä Sting musisoi ennen ryhtymistään sooloartistiksi?

Correct! Wrong!

Stingin (laulu & basso) lisäksi yhtyeessä soittivat kitaristi Andy Summers ja rumpali Stewart Copeland. Bändi toimi alun perin n. 1977-1986 ja julkaisi viisi studiolevyä. Tunnetuimpia biisejä ovat mm. Message in a Bottle, Every Breath You Take ja Roxanne.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa